-1 C
Tešanj
Ponedjeljak, 30 Januara, 2023
spot_img

Srbijanski turisti željeli posjetiti džamiju u Tuzli, a ono što im se tamo desilo dugo će se prepričavati

Lokalni tuzlanski portali tako prenose ispovijest jednog rođenog Tuzlaka. Ispovijest koju definitivno treba pročitati.

Prenosimo ispovjjest u cjelosti i bez intervencija:

“Ja sam rođeni Tuzlak i cijeli život živim u Tuzli. Nedavno su mi u posjeti bili prijatelji iz Srbije, njih trojica. Nismo sad nešto u posebnim odnosima u smislu da se dobro poznajemo ali se poznajemo solidno i oni su usputno skrenuli u Tuzlu. Na njihov poziv, naravno da sam se odazvao da ću biti domaćin i pokazati im Tuzlu i njene znamenitosti.

Nakon što smo dobar dio grada obišli, oni su izrazili želju da vide džamiju jer nikad u istoj nisu bili. Nije mi to nikakav problem bio. Odveo sam ih u najbližu džamiju. Tamo smo igrom slučaja zatekli imama džamije koji nas je srdačno dočekao i upitao šta smo trebali. Jedan od njih mi je rekao da ne govorim da su oni iz Srbije jer plašili su se reakcije a samo su htjeli kratko da pogledaju enterijer. Rekao sam im da ne brinu i da su u sigurnim rukama, jer znajući potencijalnu reakciju imama, nema potrebe ih krijem.

Objasnio sam imamu da imam goste iz Srbije i da su oni izrazili želju da pogledaju unutrašnjost džamije. Imam se blago, sa zadovoljstvom nasmijao i odmah se rukovao sa svom trojicom, nakon toga im je poželio dobrodošlicu u Tuzlu ali i džamiju. Nakon kraćeg imamovog govora o džamiji, o Tuzli, o multikulturalnoj tuzlanskoj sredini, imam im je rekao da ima poklon za njih. Uzeo je tri nova novcijata Kur’ana i poklonio im po jedan rekavši sljedeće:

“Momci, u znak zahvalnosti za vašu zainteresovanost da posjetite naš vjerski objekat, ja vam u svoje ime, ali i ime svih vjernika muslimana, poklanjam po jednu svetu knjigu kuran, kako bi vam na taj način iskazao zahvalu što ste došli. Hvala vam što ste nas posjetili i pozdravite vaše roditelje i cijelu Srbiju!”

Nakon što smo izašli iz džamije, momci su doslovce ostali oduševljeni, ne vjerujući kako su ljubazno dočekani od našeg imama ali i građana Tuzle općenito jer vidjeli smo i obišli svašta. Na kraju, na rastanku, obećali su mi da će ponovo doći i istakli su radovanje našem novom susretu a ja ih svakako jedva čekam za nova druženja, piše bosnainfo.

Nije teško biti čovjek!

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

58,411FansLike
289FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti