22 C
Tešanj
Subota, 22 Juna, 2024

Srebrenički put pakla

U petak 03. Jula 2015 godine, u organizaciji JU Muzej uz pokroviteljstvo Općine na tešanjskoj Gradini otvorena je izložba fotografija pod nazivom Srebrenički put pakla. Ovim događajem JU Muzej Tešanj se priključio obilježavanju 20 godina od genocida u Srebrenici.

Prije otvorenja izložbe o genocidu nad Srebreničanima govorili su direktor Muzeja Ernad Prnjavorac, Hazim Karić i autor fotografija Ahmet Bajrić Blicko koji je i otvorio izložbu (izložbu je trebao otvoriti Načelnik, ali zbog obaveza nije bio prisutan).

U svom obraćanju prisutnim direktor muzeja je,između ostalog, naglasio: „Inače, mi koji smo preživjeli agresiju u Tešnju, znamo da se i nama spremao sličan scenario, ali hvala Bogu, mi smo odlučnošću i hrabrošću izbjegli tu nesreću jer smo svoju sudbinu uzeli u svoje ruke. Srebrenica ,nažalost,nije. Ne zato što nija imala hrabrih i odlučnih,nego jer su njenom sudbinom upravljale vrhuške iz: Haga,Pariza,Londona ,Moskve,Vašingtona….

I upravo radi toga što se nama nije desio genocid ostaje nam obaveza da svjedočimo i ne dozvolimo da se ikada taj strašni zločin zaboravi i ,ne daj Bože,ponovi.

I Tešanj i Srebrenica su u ratu bili kao mala djeca: gladna,bolesna,nezaštićena,sama..brat i sestra u vrtlogu zla.. Tešanj je danas,hvala Bogu, izrastao u velikog brata, jakog i bogatog, brata koji neće zaboraviti na ratno djetinstvo sa svojom nezaštićenom sestrom i koji je svestan obaveze da joj pomaže i izdržava koliko može. Danas u Tešnju postoji „Klub prijatelja Srebrenice“ koji se trudi na različite načine pomoći što više povratnika.Njihovi članovi sutra kreću na put u Srebrenicu,pješe kao i proteklih nekoliko godina. Nadam se da na tom putu neće imati problema i da će hajirli stići na svoje odredište.

Udruženje žena „Naša porodica“ ,kao i drugatešanjska udruženja ,više puta u toku godine posjete Srebrenicu i nikada nikada nisu otišli praznih ruku! Naši privrednici svake godine plate dolazak djece iz Srebrenice u Tešanj,a naša djeca i njihovi roditelji potrude se da ih što bolje ugoste u svojim domovima.

Naši profesori i nastavnici odlaze sa svojim učenicima svake godine u Potočare i Srebrenicu i odaju dužnu počast nevinim žrtvama.Ponavljam,mladi moraju znati,a mi smo obavezni da im kazujemo, šta se deslio u Srebrenici: ko je bio zločinac,a ko žrtva… kako i zašto se dogodilo to što se dogodilo.

Evo,i ova izložba je dio te misije…“

Izvor: Muzej Tešanj

Povezane vijesti

Najnovije vijesti