23 C
Tešanj
Četvrtak, 18 Jula, 2024

Sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine!

Stanovnici Bosne i Hercegovine, prije 32 godinu, 1. marta 1992. izašli su na referendum historijskog značaja koji je imao za cilj utvrditi da li su za nezavisnu i suverenu državu.

Tada, još u Socijalističkoj republici Bosni i Hercegovini, 29. februara, odnosno 1. marta održan je referendum o nezavisnosti BiH od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Prema statističkim podacima, na referendum je izašlo oko 64,31 posto građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih oko 99,44 posto. Pitanje koje je građanima na referendumu bilo upućeno je sljedeće: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”

Nakon održanog referenduma, Bosnu i Hercegovinu su 6. aprila priznale članice tadašnje Evropske zajednice, a dan kasnije Sjedinjene Američke Države. Prva država koja je priznala BiH bila je Bugarska. Nakon proglašenja nezavisnosti, Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. postala i članica Organizacije ujedinjenih naroda.

Svim građanima i državljanima Bosne i Hercegovine, koji državu smatraju svojim jedinim domom, redakcija Jelah Infa čestita 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti