14.2 C
Tešanj
Petak, 24 Maja, 2024

Srušen najveći mit o prehladi u koji generacijama vjeruju naše mame i bake?

Zapuše vjetar, pokisneš ili zaspeš uz otvoren prozor i – prehladiš se. Ali izgleda da smo cijelio život u zabludi.

Ispostavlja se da je najveći mit o prehladi u koji generacijama vjeruju mame i bake, taj da se prehladimo od hladnoće. Istina je da su prehlade obični sezonski virusi i zapravo se od njih razbolijevamo. A ono što hladnoća, kiša i vjetar rade je zapravo rušenje imunološkog sustava što nas čini podložnijim virusima.

Kako piše HealthLine, prehlade se javljaju zbog virusa, a ne zbog toga što stojimo na kiši. Međutim, studija iz 2022. godine pokazala je da hladnoća, tj. snižavanje tjelesne temperature može loše utjecati na imunološki sustav i donijeti veći rizik od virusa prehlade.

Dakle, od kiše se zapravo ne možete prehladiti, ali hladnoća dok ste dugo mokri vani, može oslabjeti vaš imunološki sustav i povećati rizik od prehlade ako dođete u kontakt s određenim virusima.

Kako se prehladimo?

Više od 200 virusa izaziva prehladu. Šire se zrakom i bliskim fizičkim kontaktom, dodirivanjem usta, očiju ili nosa nakon kontakta s klicama.

Može li se spriječiti prehlada?
Kako biste smanjili rizik od prehlade, treba paziti na slijedeće:

– često perite ruke

– suzdržite se od dijeljenja hrane, pića i drugih stvari s ukućanima koji se ne osjećaju dobro

– izbjegavajte nepotrebno dodirivanje očiju i usta

– hranite se uravnoteženo, s dosta voća i povrća

– redovno vježbajte

– dovoljno spavajte

Što pomaže kod prehlade?

Ako se prehladite, što više odmarajte, pijte puno tekućine, grgljajte slanu vodu, ispirite nosnu šupljinu fiziološkom otopinom. Oko lijekova bez recepta se posavjetujte s farmaceutom, piše Nova.rs.

Koliko traje prehlada?

Prehlada uglavnom prođe za tjedan, dva i obično ne zahtijeva odlazak liječniku. Ali nekad se prehlada može razviti u bronhitis ili upalu pluća. Rizik za to je veći ako imate oslabljen imunološki sustav ili druge respiratorne zdravstvene probleme kao što je astma.

Razlika između prehlade i gripa i covida

Mnogi simptomi ova tri zdravstvena stanja se preklapaju, ali simptomi prehlade su obično manje izraženi od onih povezanih s gripom ili covidom, a i prehladu obično ne prati povišena temperatura i groznica.

Izvor: N1

Povezane vijesti

Najnovije vijesti