14.2 C
Tešanj
Subota, 3 Juna, 2023

Šta građanima donosi rekordni budžet Federacije Bosne i Hercegovine?

Šta za penzionere znači povećanje od 11 posto u vremenu konstantnog rasta cijena? Za inženjera u penziji Miju Frankovića stanje je sramno, podsjećajući na isplaćenu socijalnu pomoć onim koji platu dobijaju iz istog budžeta.

“Njemu daju 1080 maraka na povećanje troškova života. Pa to su apsurdi vremena, to je vladavina jačeg. Ja za to povećanje ne mogu kupiti kilu teletine, a plus lijekovi što poskupljuju. To je jadno”, kaže za BHRT Mijo Franković, penzioner i kolumnista.

Ukupno 164 miliona KM za poljoprivredu, odnosno povećanje za četiri miliona, izazvalo je negodovanje ove populacije. Iz Federalnog udruženja u saopćenju, između ostalog, navode:

“Usvojeni amandman kojim je federalni budžet za poljoprivredu uvećan za četiri, umjesto obećanih 42 miliona, je ništa drugo nego šamar svim poljoprivrednicima. Ovakav odnos prema poljoprivredi će dovesti do neminovnog pada proizvodnje i izazvati rast cijena poljoprivrednih proizvoda.”

“To povećanje je trenutno nedovoljno, jer znamo da svi inputi u proizvodnji mlijeka su poskupili, od sjemenskog materijala, đubriva, što je najteže gorivo koje svakodnevno koristimo”, kaže Eldin Glibanović iz Grupacije proizvođača mlijeka Tuzlanskog kantona.

Oštre reakcije izazvali su i amandmani kojim se oduzima 10 miliona KM od Željeznica Federacije.

“Samo ćemo napomenuti da ste ovim činom probudili bijes radnika i da ćemo kao Sindikat zauzeti stav i nećemo dozvoliti političko prepucavanje preko Željeznica. Računajte na štrajk i zaustavljanje željezničkog saobraćaja, a time i kolaps privrede u cijeloj BiH.”

Dok političari hvalospjevima pričaju o znatno većim sredstvima u budžetu, iz realnog sektora podsjećaju da su za povećanje zaslužni isključivo građani, a što je uzrokovano poskupljenjima.

“Očekujemo da će se iz budžeta vršiti razni poticaji, otvaranje radnih mjesta, da će se pomoći onim firmama koje su u ekspanziji. Mi kao Sindikat tražimo da bude najniža plata hiljadu maraka. Mislim da bi trebalo najnižu penziju vezati za tu najnižu platu u Federaciji”, rekao je Fahrudin Šahović, predsjednik Saveza samostalnog sindikata radnika TK.

Hoće li radnici u realnom sektoru dočekati pristojnu minimalnu plaću nije još poznato, ali je izvjesno da hoće državni službenici i namještenici u iznosu od 11,1 posto. Svakako, treba misliti i o novim vozilima.

“Predviđena sredstva od dva miliona za nabavku automobila za federalne proračunske korisnike, a na temelju odluke koju će utvrditi Vlada”, rekla je Jelka Milićević, ministica finansija FBiH.

Najveće povećanje u budžetu odnosi se na penzije, za 665 miliona maraka, za osobe s invaliditetom je 18 miliona maraka više u odnosu na raniju godinu. Koliko je to značajno za ranjive kategorije, najbolje svjedoče gužve pred javnim kuhinjama, među kojima su i oni koji ni marku nemaju iz budžeta, onog za koji tvrde da pripada građanima.

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

59,099FansLike
295FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti