14.2 C
Tešanj
Četvrtak, 23 Maja, 2024

Šta je obavezno imati od zimske opreme?

Ostalo je još samo dvadesetak dana do trenutka kada će na bh. putevima biti obavezna zimska oprema, pa smo u skladu s tim odlučili provjeriti šta vozači trebaju imati od ove opreme.

Posjedovanje obavezne zimske opreme bez obzira na vremenske uslove obavezno je u periodu od 1. novembra ove do 1. aprila naredne godine za sva motorna vozila izuzev svih motocikala (L kategorija) i traktora (T i C kategorije).

U nastavku možete pročitati šta vam je potrebno, a na ovom LINKU imate i dodatne informacije.

Šta podrazumijeva zimska oprema?

Zimska oprema podrazumijeva:

* Pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili

* Pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili

* Pneumatike za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od četiri mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

U zimskom periodu, niske temperature te česte i obilne padavine nepovoljno utiču na motorna vozila, posebno kad se svakodnevno u upotrebi.

Zbog snijega ili poledice sistemi teže prenose snagu na podlogu, dok nakupljena so na putevima šteti karoseriji, a niske temperature onemogućavaju normalan rad motora, crpe energiju iz akumulatora, te štete i svim ostalim komponentama vozila. Upravo zbog svega toga je neophodno adekvatno pripremiti svoje vozilo za nadolazeću zimu.

Gume

Kontakt između ceste i vozila ostvaruje se preko guma, odnosno na jednom manjem dijelu dodirne površine između gume i ceste, a upravo ta kontaktna površina od presudne je važnosti za sigurnost upravljanja vozilom. Za početak, odgovarajuće gume su prva stavka kojoj treba posvetiti pažnju. Kada temperatura padne ispod  sedam °C elastičnost ljetne gume se gubi, one postaju prekrute pa je koeficijent prijanjanja znatno niži, put kočenja postaje duži, a mogućnost upravljanja vozilom znatno lošija, zbog čega je važno ljetne gume zamjeniti zimskim. Stručnjaci savjetuju da provjerite da li gume imaju dovoljnu dubinu profila te da li je pritisak vazduha u njima odgovarajući. Naime, gume trebaju imati najmanje četiri mm profila, a pritisak u gumama treba biti veći za 0,15 bara.

Povećajte pritisak u gumama do vrijednosti koju preporučuje proizvođač, a koje možete naći u knjižici vozila ili na unutrašnjoj strani vozačevih vrata. Guma sa odgovorajućim pritiskom pruža najbolje prijanjanje za podlogu i onemogućava oštećenje točka prilikom nalijetanja na rupu ili ivičnjak. Sa druge strane, vožnja sa preniskim pritiskom u gumama povećava potrošnju goriva, nepotrebno trošenje guma, kao i pogoršanje voznih i upravljačkih karakteristika vozila.

Rashladna tečnost

Promjena i kontrola rashladne tečnosti jedna je od bitnijih stvari koje treba uraditi prije zime, a ujedno je najjeftiniji i najsigurniji način za očuvanje dugotrajnosti vozila. Kao i svaka druga komponenta i rashladna tečnost s vremenom gubi svoje karakteristike i ukoliko nije pravovremeno dopunjena ili zamjenjena tokom zime, može svojim smrzavanjem uništiti hladnjak ili blok motora.

I u slučaju kontrole, a posebno zamjene rashladne tečnosti, posjetite ovlašteni servis, jer samo oni mogu garantovati da su izmjerene vrijednosti smrzavanja rashladne tečnosti u skladu sa propisanim, a tom prilikom mogu otkloniti i sve nedostatke u rashladnom sistemu vozila.

Tečnost za pranje vjetrobrana treba obogatiti tečnošću protiv zamrzavanja, kako ne bi došlo do oštećenja njenog rezervara ili električne pumpe.

Provjerite u kakvom su stanju metlica brisača i po potrebi ih zamjenite. Prosječni vijek trajanja metlice brisača iznosi oko godinu dana.

Ulje

S obzirom na to da se motorno ulje, u zavisnosti od uputstva proizvođača, mijenja svakih 10.000 do 20.000 kilometara, zima je razdoblje kada je motorima potrebno manje viskozno ulje.

Niske temperature dodatno će zgusnuti viskozno ulje, zbog čega ono neće jednako dobro kružiti kroz rashladni sistem te će motor, barem u početku, dok ne dosegne radnu temperaturu, dobiti znatno manje potrebnog podmazivanja.

Akumulator

Zimi, zbog niskih temperatura slabi kapacitet akumulatora jer se sporije odvija proces obnove i punjenja akumulatora, tako da pri nižim temperaturama stariji i istrošeni akumulatori ne mogu obavljati svoju funkciju. Ispražnjen akumulator se takođe može smrznuti te bi on trebao biti potpuno napunjen i ispravan, a kablovi i polovi bi trebali biti očišćeni i zategnuti. Ako je akumulator stariji od tri godine savjetuje se da ga zamijenite novim. Prilikom kupovine novog obratite pažnju na kapacitet akumulatora (Ah), startnu snagu (A), dimenzije, te način i vrstu priključka na vozilu.

Kočnice

Ispravne kočnice jedan su od osnovnih preduslova za sigurnu vožnju, posebno u zimskim uslovima, kada i najmanja disproporcionalnost u kočenju po pojedinom točku može dovesti do gubitka kontrole nad vozilom.

Zato na vrijeme provjerite kočnice i po potrebi ih servisirajte.

Lanci za snijeg

U obaveznu zimsku opremu vozila spadaju i lanci za snijeg koje trebate imati u gepeku vašeg vozila jer u slučaju većih snježnih nanosa ili leda na cestama, zimske gume neće moći obezbjediti nesmetano kretanje vozila, pa ćete u takvim ekstremnim uslovima s lancima za snijeg moći nastaviti dalje.

Prilikom kupovine savjet je da se posebno obrati pažnja da lanci za snijeg odgovaraju dimenzijama zimskih guma te da se izbjegava kupovina jeftinih i neprovjerenih proizvoda, jer će loši lanci donijeti više problema nego koristi u vožnji. Pucanje loših, jeftinih lanaca zaustaviće vozilo gdje se najmanje nadate, a može prouzrokovati i oštećenja na donjem dijelu vozila.

Servis

Bilo da se radi o kontrolnom servisu ili je u pitanju neki veći zahvat, servisiranje u zimskom periodu će se mnogostruko vratiti kroz svakodnevno i nesmetano funkcionisanje vozila. Kod vozila sa benzinskim motorima treba obratite pažnju na sistem za paljenje i ubrizgavanje, jer će korozija ili dotrajalost tih sistema onesposobiti vozilo čim zahladi. Kod vozila sa dizel motorima savjet je da se obrati pažnja na ispravnosti grijača motora, filtera goriva, kompresiju i dihtunge motora, jer, ako je i jedan od ovih elemenata dotrajao ili izvan funkcije, vozilo neće upaliti.

Prilikom zimskog servisa zatražite pregled i zamjenu svih dotrajalih gumenih elemenata na vozilu, jer upravo na nižim temperaturama stari gumeni dijelovi pucaju te mogu dovesti do neželjene štete na vozilu. Treba obratiti pažnju na gumene cijevi sistema za hlađenje, gumene nosače izduvnog sistema, pogonske i prenosne remenove…

Redovno održavanje

Sa padom temperature zimske službe svake godine posipaju ceste solju, što može naštetiti vozilima. Iz tog razloga bi trebalo s vremena na vrijeme oprati automobil, a posebno obratiti pažnju na podvozje te sanirati eventualna oštećenja na karoseriji na kojima može doći do korozije i hrđanja, pišu Nezavisne novine. 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti