29 C
Tešanj
Petak, 12 Jula, 2024

Šta poduzima policija u BiH povodom problema nesavjesnih vozača?

Nakon velikog broja saobraćajnih nesreća i nezgoda sa smrtnim ishodom i težim povredama, saobraćajna policija MUP-a Kantona Sarajevo je intezivirala rigoroznije mjere prema nesavjesnim vozačima kako bi ih isključila iz sabraćaja i zaštitila druge učesnike.

U prva dva mjeseca ove godine policija je privremeno oduzela 40 vozila, a taj trend je nastavljen i u martu. Tokom prošle godine privremeno su oduzeta 82 vozila od nesavjesnih vozača koji su vozili bez vozačkog ispita ili su imali veliki broj prekršajnih kazni. Rekorder kojem je tokom prošle godine i oduzeto vozilo imao je neplaćenih kazni u iznosu od oko 270.000 KM.

“Kada je u pitanju sigurnost saobraćaja na području KS, u 2023. godini na području KS u saobraćajnim nezgodama smrtno je stradala 21 osoba. Policijski službenici i menadžment uprave policije MUP KS poduzeli su niz aktivnosti kako bi došlo do poboljšanja stanja sigurnosti saobraćaja, odnosno prevashodno kako bi se spriječile te teške posljedice u saobraćajnim nezgodama, prvenstveno da se spriječi broj smrtno stradalih lica”, kaže zamjenik komandira u Jedinici za soabraćaj MUP-a KS Elvedin Mahmutović.

Za razliku od sarajevske, policija u manjim kantonima na području BiH poduzimaju uglavnom preventivne mjere jer imaju manji broj saobraćajnih nezgoda.

“Pa mi više hvala Bogu preventivno djelujemo, iz razloga što nemamo u zadnje vrijeme saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posljedicama”, navodi komesar MUP-a BPK Goražde Damir Bogunić.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti