16.3 C
Tešanj
Subota, 2 Marta, 2024

Šta se sadi i sije u februaru?

U februaru će mnogi započeti razne poljoprivredne radove, a tempo će diktirati vremenske prilike. Osnovno je da zemljište nije hladno ili smrznuto, a njegova temperatura na otvorenom se može povećati prekrivanjem poljoprivrednim platnima.

Prvi radovi vezani su za sadnju voćaka i čišćenje krtola krompira. Polako se pripremamo za sjetvu povrća i drugog bilja.

Sadnja sadnica voća i grmlja

Ako ste propustili jesen, sada je pravo vrijeme za sadnju njihovih sadnica prije nego što biljni sokovi krenu da cirkulišu i pupoljci se aktiviraju. Termin radova će se razlikovati u zavisnosti od vremena gdje živite, ali najvažnije je da zemlja nije smrznuta.

Prije nego što se odlučite za sadnju,  odaberite mjesto sa najmanje 6 h sunca. Sadna rupa treba da bude dovoljno velika da bez problema raširite korijenje sadnice koje ste prethodno prikratili i uklonili sve polomljeno, oštećeno i osušeno. Kada se radi o sadnicama s golim korijenom, potrebno je napraviti smjesu od zemlje, balege i vode u odnosu 1:1:1 i potopiti kako bi ga aktivirali.

Dubina sadnje određuje se prema pravom, odnosno lažnom korijenovom vratu.

Čim vrijeme dozvoli u bašti, na otvorenom, možete pristupiti sjetvi boba, graška i bijelog luka. Optimalan trenutak je kad se zemljište zagrije na 5ºC. Ovo su kulture koje ne podnose visoke temperature i ranom sjetvom osiguravamo visoke prinose. Osim toga, ranom sjetvom izbjegavamo bolesti i štetočine koje ih napadaju, poput hrđe graška, lukove muhe i slično.

Sa čime pričekati?

Crveni luk se sadi nešto kasnije, kada se zemljište zagrije. Isto važi i za mrkvu, peršin, rotkvice, špinat, blitvu.

Prilagodite se vremenskim uslovima. U južnim krajevima sjetva na otvorenom može krenuti već od početka februara, a na kontinentu ćemo sačekati kraj mjeseca. U ovom mjesecu obavlja se sjetva celera, jer sporo niče. Krajem mjeseca siju se čili i slatke paprike, paradajz, patlidžan, krastavac za uzgajanje u plasteniku, piše Agro klub.

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti