32 C
Tešanj
Utorak, 16 Jula, 2024

Stigli novi službeni automobili za Vijeće ministara BiH, cijena im može biti viša od pola miliona KM

Generalni sekreterijat Vijeća ministara BiH, uključujući Kabinet predsjedavajuće Vijeća ministara, danas je dobio novih osam službenih vozila čija ukupna vrijednosti, prema zakonu, može dostići i 650.000 KM.

Novi službeni automobili danas su stigli u Sarajevo, a kupovina istih je sprovedena po Planu javnih nabavki za 2023. godinu.

Nova službena vozila za Vijeće ministara BiH

Nova službena vozila za Vijeće ministara BiH

Tako će Vijeće ministara dobiti dva automobila niže klase, jedan automobil niže srednje klase, tri automobila srednje klase i i dva visoke klase.

Klase službenih vozila

Klase službenih vozila

Pravilnikom o uvjetima nabave i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, koji je Vijeće ministara BiH donijelo na 9. sjednici, održanoj 12. aprila 2023. godine propisani su uvjeti nabave, broj i način korištenja službenih vozila institucija BiH za potrebe institucija, kao i prava, obaveze i postupanja zaposlenih i lica koja upravljaju službenim vozilima.

Prema pravilniku, niža klasa putničkih vozila je u vrijednosti do 30.000 KM, niža srednja klasa je u vrijednosti do 60.000 KM, srednja klasa do 70.000 KM, viša srednja do 130.000 KM i visoka klasa u vrijednosti do 160.000 KM.

Nova službena vozila za Vijeće ministara BiH

Nova službena vozila za Vijeće ministara BiH

Pravilnikom o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, koji je usvojilo Vijeće ministara, predviđeno je da državne institucije nabavljaju, putnička vozila visoke klase nabavne vrijednosti do 160 hiljada maraka. Predsjedništvo BiH, Ustavni sud Bosne i Hercegovine i Ured za reviziju institucija BiH izuzeti su od primjene ovog pravilnika.

Sudeći prema utvrđenom pravilniku o kupovini automobila i planu nabavke, za osam automobila Vijeće ministara BiH može potrošiti i do 650.000 KM, piše Klix. 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti