20.5 C
Tešanj
Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Stiže nam snažan toplotni val: Objavljena velika prognoza

Prvi mjesec meteorološkog ljeta 2024. započeo je u većem dijelu Evrope vlažnim i hladnim vremenom. No taj će se obrazac promijeniti te sljedeće sedmice slijedi snažan toplotni val u južnoj, srednjoj i istočnoj Evropi.

Predviđa se da će se temperature popeti iznad 30 stepeni, a u nekim zemljama i do 40. Najviše temperature se predviđaju za srednju Evropu i Balkanski poluotok.

Prošle sedmice je u većem dijelu Evrope bilo prilično hladno za ovo doba godine, osim na jugoistoku koji je pogodio toplotni val. Temperature u Grčkoj i Turskoj su bile iznimno visoke, čak i rekordne za dijelove Grčke i Egejsko more. Noću je temperatura bila oko 30 stepeni, a danju je znala prijeći 40. U Grčkoj su 13. juna 34 meteorološke postaje izmjerile maksimalnu temperaturu iznad 42 stepena.

Toplotna kupola

Glavni uzrok nadolazećeg toplotnog vala je stabilan atmosferski obrazac poznat kao toplotna kupola. Kada se uspostavi dugotrajno stabilno vrijeme, ovaj fenomen pojačava toplinske valove. Toplotna kupola djeluje poput poklopca na loncu. Ona zahvaća znatno topliju zračnu masu i pritišće je prema tlu. Zračna masa se pritom značajno zagrijava kako dolazi do najnižih nadmorskih visina.

Pod toplotnom kupolom dnevne prosječne i maksimalne temperature obično su znatno iznad uobičajenog prosjeka. Kada je toplotna kupola vrlo izražena, može doći do obaranja temperaturnih rekorda. Kako ulazimo u sredinu juna, čekaju nas stabilniji, ali znatno topliji vremenski uvjeti.

Toplotna kupola se širi iz mediteranskog područja prema središnjoj i istočnoj Evropi te donosi znatno topliju zračnu masu u odnosu na prvu polovicu mjeseca. Prvi značajniji toplotni val meteorološkog ljeta 2024. razvit će se od utorka do subote, noseći anomalno toplu zračnu masu na veliki dio evropskog kontinenta, prenosi Index.hr.

Najviše temperature u Italiji i na Balkanu

Od srijede do petka najtoplija zračna masa stiže od Italije prema srednjem Balkanu, Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Poljskoj. U Italiji i na Balkanu se predviđaju maksimalne temperature koje dosežu blizu 40 stepeni.

U Italiji bi temperature mogle doseći i 42 stepeni. U četvrtak i petak se očekuje vrlo vruće vrijeme i širom zemalja sjevernog Balkana, s najvišim temperaturama u Hrvatskoj, gdje bi moglo biti blizu 40 stepeni.

Izvor: Avaz

Povezane vijesti

Najnovije vijesti