25.8 C
Tešanj
Utorak, 16 Aprila, 2024

Stranci više neće moći izaći iz BiH dok ne plate kazne

Stranci koji naprave saobraćajni prekršaj u našoj zemlji više neće moći prijeći granicu dok ne plate kaznu. To je jedna od izmjena Zakona o prekršajima koje će se 10. septembra naći pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Da su izmjene potrebne, utvrdila je Radna grupa koju je formirao ministar pravde FBiH Mato Jozić.

Između ostalog, u važećem zakonu nije definirano da policija može samostalno lišavati slobode osobu koja je osumnjičena za prekršaj, već to čini na zahtjev ovlaštene službene osobe.
Zbog toga će predloženim rješenjem biti određeno kako „prisiliti“ strane državljane da plate kazne i troškove postupka prije nego što napuste BiH.

– Svjesni da se oduzimanjem dokumenta u dužem periodu može ugroziti sloboda kretanja građana, a zbog potrebe da se naplata novčane kazne i troškova postupka prema ovoj grupi počinilaca prekršaja učini efikasnijom, Radna grupa smatra da bi predložena izmjena mogla dovesti do efikasnijeg okončanja prekršajnog postupka – navedeno je u Prijedlogu.

Izbjegavanje kazne

U tom smislu uvest će se mehanizam naplate kazne predviđen Zakonom o strancima, tako da će sud rješenje o prekršaju, zajedno s ličnim ili putnim dokumentom, dostaviti prijedlog Službi za poslove sa strancima. Pritom Služba može, na obrazložen prijedlog nadležnog organa, privremeno zabraniti izlazak stranca iz BiH ako postoji opravdana sumnja da bi izlaskom iz BiH mogao izbjeći krivično gonjenje, prenosi Ava

Povezane vijesti

Najnovije vijesti