21.1 C
Tešanj
Srijeda, 22 Maja, 2024

Studenti Tehnološkog fakulteta posjetili ”Dukat” mlin‏

U sklopu nastave iz ”Tehnologije brašna i kruha”, ”Sirovine biljnog porijekla” i ”Projektovanje u prehrambenoj industriji” studenti Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli su dana 27.05.2014. i 30.05.2014. boravili u stručnoj posjeti pogonu Dukatovog mlina, u pratnji predmetnih nastavnika Dr.sc. Dijana Miličević i Dr.sc. Gordan Avdić.

Program posjete se sastojao iz dva dijela. Na samom početku studentima su uvodno predavanje održali dipl.ing. Haris Hodžić, rukovodilac proizvodnje i dipl.ecc. Majid Ćeman, menadžer prodaje, tokom kojeg su se osvrnuli na: osnove prerade žitarica, historijski razvoj firme Dukat d.o.o. i resurse sa kojima raspolaže Dukat d.o.o. mlin i pekara.

U drugom dijelu posjete studentima su uz stručna objašnjenja rukovodioca proizvodnje predstavljena sva postrojenja i mašine koje se nalaze u pogonu počevši od prijema i skladištenja žitarica preko pripremanja žitarica za mljevenje i samog mljevenja do pakovanja i otpreme gotovih proizvoda. Studentima je prezentiran jedan od najmodernijih sistema organizacije, automatskog upravljanja i vođenja procesa te dobro opremljena laboratorija za kontrolu sirovina i gotovih proizvoda. Tokom obilaska postrojenja studenti su postavljali pitanja i aktivno učestvovali u diskusiji.

Po završetku posjete profesorica Miličević i profesor Avdić su se zahvalili domaćinima na srdačnom prijemu i dosadašnjoj dobroj saradnji uz konstataciju da je saradnja sa privredom od ključnog značaja tokom naučno-nastavnog procesa na Tehnološkom fakultetu.

Studenti su izjavili da će im znatno lakše biti savladati teoriju vezanu za Tehnologiju prerade žitarica jer su u Dukatovom mlinu imali priliku da vide moderna postrojenja i mašine.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti