32 C
Tešanj
Utorak, 16 Jula, 2024

Sud u Tesnju kaznio majku jer zdravu kcerku nije htjela poslati u izolatorij za koronu

Porodica Džanić objavila je na društvenoj mreži Facebook da ih je Opštinski sud Tešanj kaznio sa 100 KM prekršajne kazne jer su odbili da pošalju u izolatorij za Covid 19 svoju 7-godišnju kćerku iako je ona bila bez simptoma, te bez ikakvih zdravstvenih problema(?!)

Piše: D. Pavlović

Naime, Besima Ajanović, sutkinja Općinskog suda u Tešnju sa 100 KM kaznila je Samiru Džanić što “kao odgovorno lice nije postupila po rješenju broj 04-33-2-2302-101/20 od 08.07.2020. godine. Naime, 08.07 2020 godine, sanitarno-vodni inspektor je primio poštu iz JZU Dom zdravlja Izudin Mulabećirović-Izo Tešanj” u kojoj je dostavljen predmet spisak COVID-19 pozitivnih osoba koji su odbili hospitalizaciju broj od 07.07.2020 godine.

Na osnovu tog akta izdato je rješenje Samiri Džanić od 08.07.2020.godine a što se vidi priložene dostavnice nakon što je utvrđeno da nije postupljeno po rješenju izdat je zaključak o dozvoli izvršenja rješenja od 14. jula 2020. godine.

Neposrednom inspekcijskom kontrolom izvršenoj dana 16. i 17. jula, sanitarno-vodni inspektor je konstatovao zapisnikom da nije postupljeno po rješenju”, navodi se u presudi.
Okrivljena Samira je tíme prekršila Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

U Opštinskom sudu Tešanj 06. novembra održan je usmeni pretres na kojem je sanitarno-vodni inspektor općine Tešanj, ostao kod zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka dok je okrivljena izjavila da ne prihvata odgovornost da smatra da nije počinila prekršaj za koji se tereti. No i pored toga, Sud ju je novčano kaznio…

[quads id=4]

Samira Džanić se o ovoj aferi kratko očitovala, napisavši da se ovom sudskom presudom razočarala u sistem i institucije.

“Smatraju me odgovornom zato što nismo dozvolili da hospitalizuju našu kćerku od sedam godina samu u izolatorij za Covid -19 bez pratnje roditelja. Dijete je bez i jednog simptoma, bez ikakvih zdravstvenih problema. Smatraju da može biti samo u izolatoriju…

Mislim da je ovo jedinstven slučaj na opštini… To je naša inspekcija”, napisala je Samira Džanić.

Njen suprug je podrobno opisao da je spomenuti sud njegovu suprugu oglasio krivom što nije postupila po rješenju općinske inspekcije koje se odnosilo na hospitalizaciju njihove 7-godišnje kćerke u Covid izolatorij JZU Tešanj:

“Prvo sam mislio da ništa javno ne komentarišem u vezi s tim, međutim promijenio sam mišljenje i odlučio da ovim putem naša iskustva i sve što smo prošli podijelim sa drugima. Naša porodica je sveukupno u kućnoj izolaciji provela punih 43 dana, odnosno od 26. Juna do 07. Avgusta, jer smo bili pozitivni na Covid 19.

Pokušaću hronološki objasniti slijed događaja kako bh ukazao na određene nelogičnosti i sve ono što je naša porodica pretrpila za ta 43 dana. Ja sam prve simptome, kasnije će se ispostaviti Covid-a, počeo osjećati 13. juna i oni su se manifestovali u vidu drhtavice, manjka apetita, mučnine, plitak dah, suhi kašalj i dr. Narednih dana moje opće stanje je bilo promjenjivo da bih 24. juna odlučio uraditi serološki test na antitijela, koji je ukazao na prisustvo infekcije. Sutradan sam uradio i PCR test na koronu”,.napisao je Almir Džanić.

U međuvremenu njihova starija kćerka L. dva dana nakon Almira  (15. juna) imala je osjećaj blage mučnine, manjka apetita i blage temperature.
“Kod nje je to trajalo dva dana nakon čega su se simptomi povukli i ona se ponovo najnormalnije osjećala. Kod moje supruge se 18. juna javljaju simptomi u vidu bolova u mišićima, blage mučnine i gubitak čula okusa i mirisa. Za to vrijeme mlađa kćerka N. nije imala nikakvih simptoma, niti ih je imala za svo vrijeme naše izolacije, osjećala se i funkcionisala najnormalnije. 26. juna iz JZU mi je saopšteno da sam Covid pozitivan što nas je zateklo i malo uplašilo.

Ja nisam pristao na hospitalizaciju i od nadležne inspekcije mi je određena mjera samoizolacije kod kuće. Želim da napomenem da je od marta mjeseca od kada je proglašena nesreća uzrokovana Covidom prije mene, na području općine Tešanj, hospitalizaciju odbilo oko 60 osoba, a među njima je bilo i osoblja HES-a koji su kasnije vršili pritisak na nas, a sami su izolaciju provodili kod svoje kuće, a odluka o obaveznoj hospitalizaciji je i tada bila na snazi”, piše Džanć.
Čim mu je javljeno, dodaje on, da je pozitivan na koronu, on se distancirao od ostalih ukućana i vrijeme provodio na odvojenom spratu.

“Potom su 30. juna testirani i moji ukućani i 02. jula je virus potvrđen kod male N,  a suprugin i nalaz L. je bio neodređen pa su one tog dana retestirane. Dana 03. jula do mene je došla informacija da je i supruga Samira pozitivna na drugom testu što nas nije iznenadilo jer smo to i očekivali obzirom  da je ona i na dan retestiranja još uvijek imala ranije navedene simptome. Informacija koju sam dobio bila je od osobe iz JZU i praktično je “iz prve ruke”. Sutradan primam poziv iz HES-a (Higijensko-epidemiološke službe) i javljaju mi da su nalazi supruge i L. negativni što me je iznenadilo jer smo očekivali suprotno. Od 02.07. mala N. kao pozitivna boravi sa mnom na spratu, a od 06. jula ja sam negativan na Covid. 09.07.( petak ) poštom nam je uručeno rješenje o obaveznoj hospitalizaciji male N. i ostavljen nam je rok od 48 sati da sa JZU dogovorimo način da se to i sprovede. Supruga i ja donosimo odluku da ni u kom slučaju ne pristajemo na opciju da se mala hospitalizuje sama bez pratnje roditelja, a obzirom da je psihičko stanje moje supruge bilo prilično narušeno a tada je još uvjek po informacijama iz HES-a negativna, odlučio sam da u ponedjeljak 13. juna kontaktiram HES i inspekciju i ponudim se da sa kćerkom idem u bolnicu. 13. juna su ponovo testirane supruga i L.”, piše Almir Džanić.

Telefonom je potom kontaktirao porodičnog ljekara, osoblje HES-a i službenicu inspekcije sa prijedlogom da ide sa kćerkom u izolatorij pošto smatra da 7-godišnje dijete ne može samo i bez roditelja funkcionisati pogotovo u ustanovi kakav je izolatorij imajući u vidu uslove i ambijent kakvi tamo vladaju i da bi to za dijete bilo stresno i traumatično iskustvo.

“Nažalost nisam naišao na susretljivost, a službenica inspekcije Alihodžić Selma mi je u razgovoru rekla da dijete od sedam godina i nije tako malo i ne vidi u tome problem, na što sam ostao bez komentara. 14. jula ponovo je testirana kćerka N. ( ukupno smo svi skupa testirani 15 puta)  i istog dana nam stiže zaključak o izvršenju ranijeg rješenja za malu, u kojem se zakazuje asistencija inspekcije i HES-a za dan 16. juli u cilju njene prinudne hospitalizacije.

[quads id=4]

15. jula javljeno nam je da je sada supruga Samira pozitivna dok je druga kćerka i dalje negativna. To se posebno odrazilo na psihičko stanje supruge.

16. i 17. jula provedene su dvije asistencije koje nisu dale rezultata, nadležni i dalje nisu uvažavali moj prijedlog da idem sa kćerkom u bolnicu, uz obrazloženje da ne mogu dobiti saglasnost direktora bolnice i da bih im ja na taj način zauzimao krevet.

Na moj upit šta je sa testom kćerke N. od 14. jula, rečeno mi je da nije gotov, a uvidom u nalaz vidljivo je da je bio gotov još 15. jula samo što ta informacija meni tada nije bila dostupna. 18. jula N. je opet testirana, a da nam nisu javili rezultat ranijeg testa”, navodi Džanić.

Putem određenih veza Almir Džanić je sredio da od 20. jula boravi sa kćerkom u Covid izolatoriju.
Dodaje da je 19. jula oko 17 časova bio gotov drugi test 7-godišnje kćerke N. i da je ponovo bio negativan, no, oni to nisu tada znali.

“Sutradan u ponedjeljak pozvan sam iz HES-a i rekli su mi da je obezbjeđen smještaj za mene i kćerku, da se složio i direktor bolnice i da dogovorimo kako to realizovati. Na moj upit šta je sa kćerkinim nalazima medicinski radnik Ćostović Amila mi je kazala da je nalaz od 14.07. negativan i da je takođe nema na spisku pozitvnih koji su testirani 18.07. i da je najvjerovatnije i taj nalaz negativan. Pošto su se okolnosti drastično promijenile i već je bilo izvjesno da je N. definitivno negativna ja sam odbio ići u bolnicu sa zdravim djetetom, a konačni epilog svega toga je ova sudska presuda.

Želim da napomenem da se u našem slučaju virus ponašao na čudan način, tako da se svakih 10-15 dana zarazi jedan član porodice, a nikada dvoje ili svi, pa smo tako tako dugo ostali u izolaciji.

Neka svako  izvuče zaključak sam sebe”, zaključuje Amir Džanić.

Faktor.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti