7.8 C
Tešanj
Srijeda, 21 Februara, 2024

Sudije u Tešnju najneefikasnije u cijeloj Federaciji

Kada je riječ o sudovima u FBiH, najviše predmeta su riješile sudije u Visokom, i to po 166, dok su najneefikasnije sudije u Tešnju, gdje su po jednom sudiji riješena 22 predmeta.

– Akcenat je stavljen na rješavanje starih predmeta, sudije su izuzetno opterećene, jer se rješavaju i aktuelni predmeti. Broj riješenih predmeta po sudiji nije mjerilo rada sudije, jer sve zavisi od kompleksnosti predmeta, na nekom predmetu se mora raditi 30 dana, a na nekom ne – istakli su u Udruženju sudija RS i dodali da postoje “zakovani” predmeti koji se ne mogu rješavati dok optuženi nije dostupan.

U VSTS-u su naveli da zaključno sa junom u prvostepenim sudovima u RS i FBiH na rješavanje do kraja godine čeka blizu 50.000 starih predmeta. Neki od njih leže u ladicama i po 15 godina. Ove godine planirano je rješavanje 87.066 starih predmeta, od čega su do kraja juna riješena 39.454.

U sudovima u BiH na kraju prošle godine na rješavanje je čekalo 1.709.000 komunalnih predmeta, među kojima su trećina predmeti nastali po osnovu neplaćene RTV takse. U prosjeku je potrebno 828 dana da se proces po predmetu završi.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti