21.1 C
Tešanj
Srijeda, 22 Maja, 2024

Sudska policija FBiH od naredne godine nosit će tešanjske uniforme

Sudska policija Federacije Bosne i Hercegovine od naredne godine radit će u novim uniformama koje je izradila tešanjska kompanija ”Koteks”, a u kojim će se razlikovati od službenika ministarstava unutrašnjih poslova.

Osim jedinstvenog izgleda, novina je što će se oprema moći koristiti u svim vremenskim uslovima i više se ne dijeli na ljetnu i zimsku.

Predstavnik ”Koteksa” Haris Sejdić na predstavljanju nove uniforme je kazao da je zbog prirode posla Sudske policije napravljena posebna oprema.

– Naprimjer, jakna se sastoji iz dva dijela, a svaki od njih je zaseban odjevni predmet i označen je policijskim amblemima – pojasnio je Sejdić.

Podsjetio je da je ”Koteks” ranije sarađivao s njemačkom, austrijskom, italijanskom i policijom s Bliskog Istoka, ali i s bh. strukturama.

Glavni zapovjednik Sudske policije FBiH Edin Vehabović istakao je da će svi službenici imati iste uniforme koje će koristiti naredne četiri godine.

Kazao je da izgled uniforme nije promijenjen od osnivanja ove policije, a da će nova oprema znatno olakšati rad, s obzirom na to da je iz dijelova, a da službenici Sudske policije često na terenu rade operativne poslove.

Jedan komplet sa svim dodatnim dijelovima košta 1.540 KM.

Sudska policija FBiH uspostavljena je i ustrojena u okvirima sudske vlasti FBiH i kao takva ima zadatak da osigura provedbu načela nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa, odnosno da kao dio sudske vlasti pravosudnim institucijama i nositeljima pravosudnih funkcija stvori ambijent u radu, te realizacijom naredbi pravosudnih institucija stvori druge preduslove za rad i nesmetano funkcionisanje pravosuđa i osigura provođenje sudskih odluka.

Fokus.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti