28.2 C
Tešanj
Petak, 19 Jula, 2024

Sulejman i Azra Hrvić dobitnici priznanja Vakif godine

U Muftijstvu zeničkom danas je upriličen svečani prijem za istaknute vakife sa područja ovog muftiluka na kojem je dodijeljeno priznanje Vakif godine najistaknutijem vakifu u protekloj godini na ovom području.

Ovo priznanje je dodijeljeno Hrvić Sulejmanu i Azri iz Tešnja koji su kupili zemljište u džematu Vukovo, na čijem je jednom dijelu sagrađena imamska kuća, dok će ostatak zemljišta biti kultivisan.

– Hvala Uzvišenom Allahu na blagodatima koje je pružio meni i mojoj porodici da imamo priliku činiti ovako dobra djela. Ovom prilikom bih poručio svim muslimanima da daju, jer Allah vraća i nagrađuje – rekao je Hrvić.

Njegova supruga Azra je istakla kako je važan segment ljudskog ponašanja na svijetu, ma koliko imućan bio, svijest o važnosti dobročinstva prema drugima.

– Treba moliti Allaha, dž.š., da nas uputi da pomoću blagodati koje nam je podario, pomažemo i ispravno postupamo. Bože zdravlja, nadamo se da ćemo u narednom periodu i više i bolje djelovati i dijeliti – rekla je Azra.

Muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin Dizdarević je podsjetio na 13. februar 1940. godine, kada je uvakufljena Hadži Mazića kuća, te Hajdar Bajrambašić uvakufio najveću kuću u Zenici za potrebe Islamske zajednice.

– Tim povodom je Muftijstvo zeničko odredilo nagradu Vakif godine, u sjećanje na ovaj događaj, ali i iz potrebe da se zahvalimo ljudima koji su uz Islamsku zajednicu i muslimane, te koji čine hajrate široj društvenoj zajednici. Stoga, ova nagrada koju Muftijstvo dodjeljuje na prijedloge medžlisa na našem terenu ima dvostruku ambiciju; afirmirati one koji čine dobro, te pohvaliti one koji su uz nas – kazao je muftija Dizdarević.

Muftija je ovom prilikom istakao da je ova nagrada doprinos afirmaciji ideje hizmeta Islamskoj zajednici i društvu općenito.

– Svi mi na neki način želimo dobro sebi, ali je isto tako važno da se okrenemo oko sebe i pomognemo onim institucijama i pojedincima koji zaslužuju našu pomoć. Stoga se zahvaljujem svima onima koji su okrenuti tim vrijednostima i idejama – poručio je muftija Dizdarević.

Prijemu je prisustvovao i direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović koji je ovom prilikom podsjetio na značaj vakufa za nastanak i urbanizaciju bosanskohercegovačkih gradova.

– Mi u Islamskoj zajednici nastojimo promovisati vakuf kao ljudsku potrebu da sebe ugrade i daju za potrebe brojnih korisnika koji će živjeti nakon njih, te da ostanu u trajnom sjećanju ljudi, a sebi obezbijede džennet na budućem svijetu – rekao je dr. Zajimović.

Podsjetio je kako su vakuf i vakifi nešto čime se Islamska zajednica i Bosna i Hercegovina mogu i trebaju ponositi, piše Preporod.

– Zahvaljujući vakufima i ljudskoj potrebi da se čini dobro i dobrovoljno izdvaja svoj imetak nastala je kompletna islamska civilizacija, a to je ono čime se i mi u Bosni i Hercegovini ponosimo i što rado ističemo kada pronosimo ljepotu naše zemlje širom svijeta, a posebno islamskog – kazao je hafiz Zajimović.

Priznanja su ovom prilikom dodijeljena i Mujadžić Ešefu (MIZ Zenica), Bošnjaković Ismetu (MIZ Zavidovići), Skenderović Nadžiji (MIZ Žepče), Spahić Fehimu (MIZ Maglaj), Suljkić-Kavazović Fadili (MIZ Doboj) i Kopić Ibri (MIZ Teslić)

Povezane vijesti

Najnovije vijesti