15.4 C
Tešanj
Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

Šupuković: BiH zaostaje za cijelim svijetom kada je u pitanju zaštita prirode (VIDEO)

U Maglaju je u četvrtak, 21.07.2022. godine, održana konferencija “(Ne)zaštićena područja BiH”, u organizaciji “WWF Adria u BiH”, udruženja “Fojničani” Maglaj i Koalicije za zaštitu prirode Zeničko-dobojskog kantona, uz podršku Centra za promociju civilnog društva i Švedske.

Ova Konferencija se realizirala kao dio inicijative za zaštitu prirode u Bosni i Hercegovini s ciljem povećanje broja i površine zaštićenih područja, kao i unapređenje upravljanja istima.

Cilj ovakvih aktivnosti je okupiti sve relevantne aktere i predstaviti stanje i status inicijativa potencijalnih zaštićenih područja Zeničko-dobojskog kantona u Federaciji BiH, te grada Doboja i općina Teslić i Petrovo u Republici Srpskoj.

U sklopu Konferencije je upriličena i završna svečanost projekta Eko HUB Maglaj. Niz ekoloških akcija u sklopu ovog projekta značajno je doprinio unaprjeđenju životne sredine, zaštite prirode i osobito umrežavanju ekoloških aktivista u općinama Maglaj, Žepče, Zavidovići i Usora.

Kako je istakao Davor Šupuković, ispred Koalicije za zaštitu prirode ZDK, mora se apelirati na donosioce odluka u cijeloj BiH da ispoštuju ono što su sami obećali.

– Mi u BiH zaostajemo za cijelim svijetom, ne samo za Evropom kada je u pitanju zaštita prirode. U BiH imamo samo 3% zaštićenih teritorija, u ZDK stanje je i puno gore. Prema Evropskoj uniji smo se do obavezali do 2020. godine zaštititi čak 17% teritorije, a evo vidite dokle smo ispunili ove ciljeve. Prirodu ne treba promatrati kao resurs, već kao bogatstvo. Volimo se hvaliti kako imamo prelijepa prirodna područja, ali imamo samo 3% zaštićena. Već 6 mjeseci u ZDK čekamo na formiranje radne grupe iako se znaju svi članovi, Vlada ZDK treba da imenuje te članove kako bi radna grupa krenula s pripremom dokumentacije za proglašenja zaštićenih područja. U ZDK trenutno radimo na zaštiti 7 područja i to Babina-Tvrtkovac u Zenici, Matinski vis u Žepču, Zvijezda u Varešu, Mokra Megara u Maglaju, Orlja u Olovu, Bistrik, Bare i Gornja Trstionica u Kakanju – izjavio je Šupuković.

Jakub Spahić, ispred udruženja Eko Tvrtkovac iz Zenice, naglasio je da je Zenica četvrti grad po veličini u BiH, a da nema ni jednog kvadratnog metra zaštićenog područja.

– Svi znamo da je Zenica jedan od najzagađenijih gradova, ne samo u BiH, nego i šire, a sve ovo pokazuje o odnosu lokalne vlasti prema ovom gradu. Situacija nije puno bolja ni sa kantonalnom vlasti, iako puno lakše razgovaramo sa njima, ali za sada bez konkretnih poteza.

U nastavku pogledajte izjave aktera održane konferencije “(Ne)zaštićena područja BiH” u Maglaju.

 

Izvor: zenit.ba

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti