12.9 C
Tešanj
Petak, 1 Marta, 2024

Suradnja pet općina na infrastrukturnim projektima

U ponedjeljak 27.08.2012 u općini Usora održan je treći po redu radni sastanak načelnika pet općina: Doboja, Doboj Juga, Doboj Istoka, Tešnja i Usore, koje su 25.06.2012. u Tešnju potpisale Sporazum o suradnji.

Sastanku su nazočili i predstavnici entitetskih ministarstava: Ministarsvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstvo za privredu ZDK, te predstavnici Gradske toplane Doboj.  Od pozvanih sastanku se nisu odazvali iz federalnog i županijskog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

 

Teme za ovaj radni sastanak bile su aktivnosti na pripremi projekata 1) Toplifikacija dijelova općina Doboj Jug, Usora i Tešanj i 2) Vodosnabdijevanje, dugoročno zajendičko rješenje (Projekat “Sjeverna Bosna” sa akumulacijom na Krivaji, ili Usori u gornjem toku).
    
Imajući u vidu značaj ovih po lokalnu zajednicu veoma važnih infrastrukturnih projekata, te da lokalne uprave nisu u mogućnosti sustavno i dugoročno same riješiti ove potrebe, nazočni predstavnici entitetskih ministarstava i općina ukazali su na nužnost koordinirane suradnje i pomoći entitetskih razina vlasti, kao preduvjet za kvalitetnu pripremu i olakšan pristup financijskim sredstvima EU.
    
Konstatirano je i zaključeno je da je riječ o dva veoma kopleksna projekta, velike predinvesticione i investicione vrijednosti, te da se uz redovito informiranje entitetskih ministarstava industrije, energetike i rudarstva i kantonalnog ministarstva za privredu ZDK, entitetskih ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i obje entitetske Agencije za vodno područje Sava, predmetni projekti toplifikacije i vodoopskrbe mogu uz njihovu stručnu pomoć kvalitetno pripremiti, uz mogućnost osiguranja sufinanciranja izrade potrebnih studija izvodivosti, te olakšati pristup sredstvima EU za implementaciju projekata. 

Vezano za prijektne aktivnosti na toplifikaciji zaključeno je da radni tim za pripremu projektnog zadatka za izradu Studije izvodljivosti toplifikacije dijelova općina Doboj Jug, Usora i Tešanj u roku od 30 dana pripremi informaciju o narednim koracima na relizaciji projekta za Koordinaciono tijelo pet Općinskih načelnika.

U vezi projekta vodosnabdjevanja, Doc.dr. Ismar Alagić je zadužen da koordinira navedenu aktivnost ispred pet općina na način da zajedno sa predstavnicima ostalih općina pripremi podloge za naredni sastanak Koordinacionog tijela pet općinskih načelnika u roku od 90 dana. Navedeni sastanak bi trebao da okupi predstavnike svih subjekata uključenih u rješavanje navedenog pitanja vodosnabdjevanja za područje Sjeverne Bosne i Hercegovine.

Usora.com/Jelah.info

{gallery stories/galerije/sstk}

Povezane vijesti

Najnovije vijesti