17 C
Tešanj
Petak, 24 Maja, 2024

Sve mandarine u dolini Neretve neće biti obrane

Službeno je započela berba mandarina u dolini Neretve. Beru se sorte zorica rana, iwasaki i ichumare za koje je ocjenjeno da imaju dovoljnan omjer šećera i kiselina za konzumaciju.

Ove godine se očekuje urod oko 60.000 tona pa se može govoriti o dobroj godini. Otkupna cijena je od 55 evro centi za prvu klasu odnosno 30 evro centi za drugu klasu, možda koji cent manje ili više ovisno o otkupljivaču.

“Poljoprivrednici nisu zadovoljni sa ovakvom otkupnom cijenom, jer s radi o prvim mandarinama posebno što su povećani ulazni troškovi, rada, zaštitnih sredstava i gnojiva koje je duplo poskupilo”, piše Dubrovački vjesnik, prenosi Inikator.ba

Tvrde da neće moći ništa zaraditi odnosno da neće moći obrati mandarine jer su dnevnice radnike takođe poskupile.

“Radnici traže dnevnicu 50 evra, a neki čak i 60 i to je nemoguće isplatiti pod ovakvim uslovima otkupne cijene i uroda mandarina”, rekao je jedan proizvođač.

Naime, uz isplatu dnevnice veže se još troškova radnika poput markice, poreza državi i iskaznice što se sve mora platiti, pa tako vlasnik plantaže ima trošako od 50 do 70 evra.

“Koliko takav radnik treba ubrati mandarina da bi bio rentabilan”, pita se sagovornik.

Očekuje se da jedan kvalitetan berač dnevno ubere oko 50 gajba mandarina.

“Sve ispod toga je loše pod ovakvim uslovima”, pojašnjava on.

U težoj poziciji su manji proizvođači koji beru do pet vagona mandarina (50 tona). Nema tu količine koja bi bila isplativa za angažman radnika na dnevnicama po toliko visokoj cijeni dnevnice, a sam vlasnik ne može obrati. Drugim riječima, izgledno je da će dosta mandarina ostati neobrano.

Izvor: nezavisne.com

Povezane vijesti

Najnovije vijesti