14.7 C
Tešanj
Utorak, 16 Aprila, 2024

Sve više Bosanaca i Hercegovaca nema lične dokumente

Sve je više ljudi u Bosni i Hercegovini bez ličnih dokumenata, odnosno biometrijske lične karte. Od početka izdavanja biometrijskih ličnih karti 2013. godine do danas taj broj je 93.149, podaci su Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH. Zašto je to tako, i šta u tom slučaju građani mogu ili ne mogu, jer nemaju ovaj važni identifikacioni dokument?

10.737 ukupan je broj izgubljenih, nestalih i ukradenih biometrijskih ličnih karti od početka ove godine, podaci su Agencije za identifikaciju dokumenata, evidenciju i razmjenu podataka BiH. Građani su uglavnom upućeni u procedure prijave i izrade ovog dokumenta ali, kako kažu, one često dugo traju.

“Svi građani koji izgube osobne iskaznice su dužni to prijaviti nadležnom tijelu. Poslije toga se donosi rješenje i nakon toga kroz naše sustave prolazi taj podatak i završava na našem sajtu i portalu otvorenih podataka o statusu tih dokumenata, odnosno da su oni izgubljeni ili uništeni.”, kaže za BHRT Dražen Vujica, IDDEEA.

Mnogo je više izgubljenih biometrijskih ličnih karata nego ukradenih, ovo su podaci kojima raspolaže MUP KS. Najveći broj izgubljenih, nestalih ili ukradenih biometrijskih ličnih karata bilježi se u HNK, KS i u Banjaluci.

“Prilikom prijavljivanja u nadležnu policijsku stanicu onda će se izdati izvještaj o gubitku ili oštećenju ili uništenju lične karte gdje će se sa tom potvrdom obratiti sektoru za građanska stanja MUP-a gdje će podnijeti zahtjev za poništaj lične karte i dobit će rješenje, sa tim rješenjem ide na šalter sektora gdje prilaže rješenje o gubitku i uplatnicu od 18 maraka. Također će dostaviti i uvjerenje o državljanstvu i onda će nadležni sektor u roku od 15 dana izdati novu ličnu kartu.”, govori Malik Kadrić, Sektor za pravne i kadrovske poslove MUP-a KS.

Iscrpne procedure, ali nije na odmet biti na oprezu i čuvati ovaj važni lični dokument. Podsjetimo, Zakonom o ličnoj karti posjedovanje lične karte je obaveza jer se radi o osnovnom dokumentu, a njeno neposjedovanje predstavlja prekršaj, i kako su nam rekli iz MUP-a KS, novčana kazna za ovaj prekršaj je 40 maraka.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti