Svečano otvorena džamija Sulejmanija u Jelahu

Svečano otvorena džamija Sulejmanija u Jelahu

664
0
PODIJELI

Uz prisustvo oko trideset hiljada vjernika iz svih krajeva naše zemlje u Jelahu je na svečan način otvorena adaptirana džamija Sulejmanija, koja je dobila ime po nekadašnjem reisu IZ-a u BiH Sulejmanu ef. Kemuri.

Ovoj svečanosti su prisustvovali najviši dužnosnici IZ-a sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem na čelu, muftija zenički Ejub ef. Dautović, sarajevski muftija Husein ef. Smajić, muftija turskog grada Kutahiya Mustafa Uskulolu, predsjednik Mešihata IZ-a za Australiju Jasmin ef. Bekrić, glavni imam Medžlisa IZ-a Doboj Bajro ef. Džafić i Tešnja Fuad ef. Omerbašić, brojni imami MIZ-a Tešanj i susjednih medžlisa.

U svečanoj loži bili su i načelnik Općine Tešanj Suad Huskić, predsjedavajući OV-a Fuad Šišić, župnik crkve Sv. Ivo iz Jelaha don Ilija Marinović, poslanik u PSBiH Šemsudin Mehmedović, te druge brojne zvanice i gosti.

Potvrdili zajedništvo

Obraćajući se prisutnima, predsjednik građevinskog odbora za izgradnju i adaptaciju ove džamije Adem Kantić, kojem je pripala čast da kao najveći donator sa suprugom Sehidom otvori ovu džamiju, kazao je da se radilo o investiciji većoj od 700 hiljada maraka. Džamija je novog arhitektonskog oblika dimenzija 12 x 15 m i veća je za 80 m2 od prethodne. Zadržani su joj samo prednji zid i mihrab, dok je sve ostalo u novom ruhu. Glavni imam MIZ-a Tešanj Fuad ef. Omerbašić je kazao da su ovim činom Jelašani samo potvrdili svoje jedinstvo i zajedništvo.

“Izgradnja džamije je odraz bošnjačkog identiteta i ispravnog pogleda na svijet. Vjeru islam i naš IZ trebamo čuvati, jer je to Božiji dar”, kazao je ef. Omerbašić.

Suad Huskić, načelnik Tešnja, čestitao je Jelašanima na ovoj investiciji, rekavši da se u ovoj MZ misli o svemu, pa i o vjerskom životu. On se osvrnuo na privredu Tešnja kazavši da je u 2012. godini u 56 zemalja svijeta izvezeno iz Tešnja robe u vrijednosti od 280 miliona maraka.

“O Tešnju se u posljednje vrijeme priča bezbroj neistina i šalju kojekakve  neosnovane optužbe. Ovdje se danas radi i gradi, ovdje se ponosno branio svoj prag, ovdje smo testirani kroz 268 dana totalne blokade u ratu. Ovdje nije bilo ni logora ni zločina, ovdje smo izdržali sve nedaće, ali ovdje idemo naprijed”, rekao je načelnik Huskić.

Riječi hvale građanima BiH, Tešnja i džematlijama Jelaha uputio je i muftija grada Kutahiya Mustafa Uskulolu, dok se sarajevski muftija Husein ef. Smajić (inače Tešnjak) osvrnuo na aktuelna dešavanja u Tešnju, kazavši da je ponosan na Tešanj, ali zabrinut zbog podjela koje se među muslimanima ovdje dešavaju, aludirajući na sukobe unutar džemata Piljužići i svađe čelnika ovog grada koji komuniciraju samo saopštenjima.

Poručio je da se Tešanj mora očuvati kao jedinstvena bošnjačka muslimanska zajednica. Zahvalio je don Iliji Martinoviću na prisustvu ovoj svečanosti, čime je odaslao vrlo vrijednu komšijsku poruku uvažavanja i poštovanja drugoga i drugačijega. O  jedinstvu unutar države BiH, a posebno unutar IZ-a i o njegovom značaju, besjedio je i zenički muftija Ejub ef. Kavazović, dok je kao posljednji govornik reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović izrazio riječi hvale prisutnima, a posebno palim borcima ARBiH i šehidima.

Srce ne laže

“Bog je stvarajući živa stvorenja na zemlji, jedino čovjeku pridao obavezu odgovornosti za koju će morati odgovarati. Vjera i grijesi naši su u našim srcima. Srce ne može slagati, jer se za grijehe na srcima stvaraju crne  tačke i tu nema prevara. Klonite se onoga što nam je pejgamber Muhammed s.a.v. zabranio, a  za ono što je naredio, radite i činite koliko možete”, kazao je reis Kavazović i dodao da su Bošnjaci ponosan i hrabar narod koji nikada nije drugima osporavao njihovo ime, njihov jezik, ko su i šta su, što sa Bošnjacima nije bio slučaj, pa je zato poručio Bošnjacima, pred predstojeći popis  stanovništva, da dobro shvate šta on znači. Na kraju je rekao da je došlo vrijeme da ti gledaju u svoju, a mi ćemo u svoju avliju, a Bosna je naša zajednička država u kojoj ima mjesta za sve i nije tijesna nikome.

Povodom otvaranja ove džamije u prethodna dva dana, uz prisustvo velikog broja vjernika, ovdje su održani koncert duhovne muzike i bogati mevludski program na kojem je vazio ljubljanski muftija Nedžad ef. Grabus.

NEMA KOMENTARA