27.3 C
Tešanj
Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

Tek će uslijediti haos: Česte kiše uništile poljoprivredu u BiH

Kiša koja je stalno padala tokom maja, a i poplave izazvane ovakvim vremenskim neprilikama dovele su do trenutno katastrofalnog stanja na zasijanom poljoprivrednom zemljištu, ukazuju poljoprivrednici.

“Proljetna sjetva na prostoru Federacije tek je upola obavljena i zaustavljena zbog kiša, a ono što je i zasijano sada zbog velike vlage trune u zemlji ili slabo niče i klija, dok je pšenicu, zasijanu tokom jesenje sjetve, napale su bolesti, tzv. žuta hrđa, pa će prinos biti slabog kvaliteta i sigurno bar 50 % manji, te ukratko rečeno stanje u poljoprivrednoj proizvodnji trenutno je katastrofalno“, navodi Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Ovakva situacija vjerovatno će uticati kasnije i na cijene voća i povrća, bar onoga što preostane, te će ono biti skuplje, a koliko to ne znamo, jer cijene ne diktiraju primarni poljoprivredni proizvođači, nego otkupljivači, industrija i šverceri, smatraju u u ovom Udruženju.

“Kad je pitanju cijena pšenice, tu će biti katastrofa za domaće poljoprivredne proizvođače, jer pšenica je sijana prošle jeseni po jako visokim inputima, koji su išli u tu proizvodnju, a to su đubriva, gorivo sjemena i zaštita, što je lani bilo jako skupo, da bi ove godine, zbog uvoza, berza određivala drugu, jako nisku cijenu za naše proizvođače, koji će odmah u startu biti u velikom minusu i to od 300 do 600 KM po hektaru, a plus što će to biti slabiji rod, kao i kvalitet pšenice“, ističe Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Uz sve to, ukazuju iz ovog Udruženja i isplata prošlogodišnjih poticaja za poljoprivredu, iako je tek počela nakon kašnjenja od 9 mjeseci, odvija se trenutno znatno sporije, nego inače.

Izvor: crna-hronika

Povezane vijesti

Najnovije vijesti