13.5 C
Tešanj
Subota, 2 Marta, 2024

Tešanj: Čistoća za čistu peticu

Već dvije godine 7.500 osnovaca u Tešnju prikuplja “petice” i čisti grad, a nadležni ih nagrađuju.

Grad Tešanj gotovo da i nema problem sa odbačenom plastičnom ambalažom.

Teško da ćete tamo bilo gdje vidjeti odbačenu plastičnu bocu. Već dvije godine na prikupljanju PET (polietilentetraftalat) ambalaže uključen je cijeli grad.

Najzaslužniji za uspješan ekološki (EKO) projekat su tešanjski učenici. Njih 7.500 se takmiči u prikupljanju “petica”, što nadležni i nagrađuju.

Kada je Al Jazeerina reporterka Arduana Kurić posjetila Tešanj, djeca su predložila da insceniraju akciju čišćenja školskog dvorišta, jer je ono savršeno čisto.

Pametno potrošen novac

“Firma Omorika, shodno tržišnoj cijeni isplaćuje 300 KM po toni, a općina Tešanj sufinasira marku na marku, dakle i oni daju 300 KM po toni, tako da je  ukupno 600 KM na raspolaganju školama i učenicima po toni”, kaže Adnan Lihić iz organizacije EKO Mladi.

Novac koji su zaradili, učenici su pametno potrošili.

Učenica Sajra Agić kaže da su od prikupljeng novca kupili 17 LCD monitora za kabinet informatike, videonadzor za područnu školu i modernu opremu za fiskulturnu salu.

Učenici su samo u ovoj godini prikupili 5.181 kg plastične ambalaže ili 8,7 kilograma “petica” po učeniku. Kada tešanjski osnovci prikupe “petice”, preuzima ih Omorika, jedina bh. kompanija za reciklažu.

“Od prikupljeng novca kupljeni su LCD monitori za kabinet informatike, videonadzor za područnu školu i moderna opremu za fiskulturnu salu.”

Nažalost, Tešanj je, po pitanju ekološke svijesti, rijetki svijetli primjer.

Omorika uskoro potpisuje ugovor sa Crnom Gorom o uvozu plastičnih boca, jer dovoljne količine ovog otpada ne dobijaju iz BiH.

Aljazeera.net/Jelah.info

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti