13.3 C
Tešanj
Nedjelja, 26 Maja, 2024

Tešanj dobio prvog doktora subspecijalistu iz torakalne (grudne) hirurgije

Naime 18. oktobra 2017g. Emin Brkić je položio završni ispit iz torakalne hirurgije i tako stekao zvanje subspecijaliste grudne hirurgije.
Pitali smo Dr-a Brkića otkud da se odluči baš za tu oblast, na što nam je pomenuti odgovorio da je opšte poznato da su bolesti pluća (rak pluća) već dugo najzastupljeniji kod muške populacije
kako na ovim prostorima tako i u svijetu. Dalje treba spomenuti da kantonalni plućni odjel koji je lociran u Tešnju nije imao do sada subspecijalistu iz ovoga domena. Poslije svega navedenoga nije bilo puno dileme oko same odluke s obzirom da je navedena oblast vrlo neophodna kako u našem kraju tako i šire. Takođe treba napomenuti da je ovo prva suspecijalizacija iz ove oblasti ne samo u Tešnju nego i u kantonu.

Dr. Brkić poslije osnovnog i srednjeg obrazovanja upisuje medicinski fakultetu Sarajevu koji uspješno završava 2006 godine. Poslije dvogodišnjeg redovnog stažiranja dobija specijalizaciju iz opšte hirurgije ispred opšte bolnice Tešanj koju uspješno završava na UKC Tuzla 2012 godine.

Poslije3,5 godine specijalističkog iskustva zbog potreba same bolnice te lične ambicijoznosti u oktobru 2015g. upisuje subspecijalizaciju iz torakalne hirurgije u UKC Sarajevo koja je trajala 2 godine na 3 lokacije. Stečeno znanje je usavršavao u UKC Sarajevo, UKC Tuzla i klinici za plućne bolesti Sremska Kamenica koja je oduvijek bila sinonim za liječenje plučnih bolesti i srca u bivšoj Jugoslaviji.

Sav trud koji je rezultirao dosadašnjim uspjehom bio bi uzaludan da direktori bolnice u Tešnju uključujući Prim. dr. Đogić, Doc. dr. Sejdinović te trenutno Doc. dr. Škiljo nisu bili velika podrška i pomoć svo ovo vrijeme.

Takođe Brkić navodi i kolege sa UKC Sarajevo, Tuzla i Sremska Kamenica kao osobe koje su mu pružile veliku podršku i pomoć u dosadašnjem radu te navodi da će se saradnja nastaviti i u buduće. Kao mladi ljekar opšte je poznato da je Brkić vrlo dostupan i prijateljski raspoložen za sve pacijente i ljude s kojim je u doticaju što je vrlo bitna odlika za svakog Dr-a koji je u usponu i željan znanja.
Zakraj sve nebi imalo smisla kada nebi spomenuo pomoć roditelja, porodice i svojih najbližih prijatelja bez kojih bi sve navedeno bilo mnogo teže.

Tesanj.net

Povezane vijesti

Najnovije vijesti