14.2 C
Tešanj
Četvrtak, 23 Maja, 2024

Tešanj: Nadina Omerbašić, prvakinja BiH u streljaštvu

Šesnaestogodišnja Nadina Omerbašić, članica Streljačkog kluba Tešanj, prvakinja je Bosne i Hercegovine za 2019. godinu, ali i najmlađa državna rekorderka u Bosni i Hercegovini. 

“Ja sam postala prvak države u seniorskoj konkurenciji i postavila državni rekord u finalu. Titula državnog prvaka je velika stvar, ali mislim da ne treba ništa toliko predstavljati jer smo svi jednaki, ovdje u Klubu i općenito, svako može izdominirati na svoj način“, kazala je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Nadina Omerbašić naglasivši kako se za nekoliko godina vidi na Olimpijadi u Parizu, 2024. godine. 

Streljaštvom se bavi tek pet godina i iako je počela uz nagovor društva, sada ovaj sport za nju znači ljubav, porodicu, mjesto gdje je stekla, ali i stiče brojna prijateljstva. 

“Najveća podrška su mi moji treneri, Sakib i Emir, ali tu su i moji roditelji, kao i školski prijatelji. Bilo je teških trenutaka, kada dođe da ostavimo sve, ali, naravno, tu su treneri koji daju podršku te podstiču na to da će sve biti bolje“, kaže Omerbašić. 

Tajne uspjeha otkriva Emir Bećarević, trener u Streljačkom klubu Tešanj.

“Kao trener moram ući u njih, da osjete i oni mene i ja njih. To je toliko prisan razvoj između nas da se dešava kao da smo jedna cjelina. Psihički trebaš ući u sportistu da mu daš do znanja da si ti ono što on želi, odnosno da je on ono što ja želim“, kaže Bećarević. 

Streljaštvo je i psihički i fizički izuzetno težak sport. Međutim, Omerbašić je jako poslušna sportistkinja i takmičarka. 

“Nadina je nešto posebno. Ima kvalitet koji se rijetko rađa, koji se rijetko može sresti. Ja sam, nakon 25 godina bavljenja streljaštvom, sreo strijelca koji ima vrhunski kvalitet i mislim da je tiha nada našeg streljaštva. Nadina ima jednu sportsku petlju kojom se rijetko koji sportista može pohvaliti. Malo je otresita, odbojna, prema sebi i prema svemu, i ne prihvata ništa kao teško, njen rezime je: ja hoću, i to je to“, rekao je Bećarević. 

Postaviti cilj i stremiti ka njegovom ostvarenju, korak po korak, put je do uspjeha. Put je od ‘ne mogu’ do ‘mogu’ i ‘hoću’. 

“Uvijek sam im govorio, sami sebi postavljajte ciljeve, ja ih imam, ne iznosim ih, trener i ja to čuvamo za sebe, a one su sve izrazile želju da bi voljele doći na Olimpijadu, i mislim da ćemo i uspjeti u tome“, rekao je Bećarević. 

Trener u Streljačkom klubu Tešanj Sakib Plančić navodi da djecu nastoje voditi na što više takmičenja, da vide da ima i boljih, ali i gorih uslova.

“Nastojimo uvijek učiti od onih boljih i stremimo biti bolji od njih, kvalitetniji. Također, nastojimo i postići što veće rezultate. Naši takmičari sanjaju o Olimpijadi. Pa, što im to ne bismo i omogućili“, kazao je Plančić. 

U streljaštvu pobijedivši sebe, biva pobijeđen i protivnik. 

“Streljaštvo je sport u kome nemate drugog protivnika osim sebe. Na liniji ste vi, meta i puška. Morate pobijediti sebe, iz sebe izvući maksimum. U određenom se trenutku treba smiriti, uskladiti disanje i razmišljanje. I ako ste sebe uspjeli pobijediti, onda ćete pobijediti i ostale protivnike“, rekao je Plančić. 

Streljački klub Tešanj baštini tradiciju Streljačkog kluba Huso Hodžić koji je djelovao na području općine Tešanj prije 1992. Tokom ratnog perioda nije egzistirao da bi se, 1997. godine, ponovo aktivirao. No, 2016. godine je dobio svoje mjesto u Javnoj ustanovi Sportsko-rekreacioni centar Tešanj. 

“Prve godine našeg djelovanja, 2016. godine, napravili smo Općinsku ligu gdje su se takmičila četiri kluba. Godinu kasnije, 2017. smo napravili Međuopćinsku ligu, proširivši se na susjedne općine Doboj-Jug, Maglaj i Zavidovići, da bismo 2018. napravili Federalnu ligu, serijskom vazdušnog puškom, gdje se takmičilo dvanaest klubova. Ove, 2019. godine u toj se ligi takmiči četrnaest klubova i na jednom takmičenju bude prisutno po 200-250 takmičara“, kazao je Plančić, istakavši kako je, ustvari, Streljački klub Tešanj bio pokretač, inicijator umasovljenja ovog sporta u Federaciji Bosne i Hercegovine. 

Na takmičenjima ovaj klub nerijetko zauzima vrh tabele. Na trenutnoj Federalnoj ligi, kadeti su drugi, dok su juniori i seniori na prvom mjestu. A kako bi došlo do ovakvih rezultata, potrebna je podrška. 

“Naša ambicija i naš cilj su bili da svakom djetetu omogućimo pristup bavljenju streljaštvom, da nakon prvog susreta oni koji su zaista zainteresirani, ostanu kako bi se bavili ovim oblikom sporta. Naime, pristup korištenju streljane je potpuno otvoren i besplatan za sve streljačke klubove i za svu djecu koja žele koristiti ovu streljanu“, rekao je Suad Huskić, načelnik općine Tešanj. 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti