5.4 C
Tešanj
Nedjelja, 2 Aprila, 2023
spot_img

Tešanj: Održan dvodnevni trening za slijepe osobe ZDK

U organizaciji Udruženja slijepih Kantona Sarajevo tokom vikenda 24. i 25. 10. 2015. godine u Jelahu kod Tešnja organizovan je trening na temu Javno zagovaranje. Trening je namijenjen slijepim i slabovidnim osobama ZDK. Treneri su bili Senija Okić i Fikret Zuko.

Trening jako dobro planiran, usmjeren ka otvaranju vidika u načinu i redoslijedu zagovaranja, te prilika da se saznaju brojne pojedinosti koje se inače ne mogu saznati iz udžbenika jer o tome se ne piše. Fikret Zuko i sam slijepa osoba, jako dobro i koncizno navodio je primjere iz vlastitog iskustva i zapažanja tako da je pojednostavio temu ali istovremeno je učinio shvatljivom i primjenjljivom za učesnike treninga.

Obrađene teme : Uvod u javno zagovaranje, tipovi i principi zagovaranja, ciljne grupe i korisnici, identifikacija i definicija problema, određivanje meta, dijagnoza taktike i rad s medijima te pregovaranje i lobiranje kao i koaliciono zastupanje.

Radilo se po modulima uz pregled najvažnijih taktika, igranje uloga te prezentaciju studije slučaja iz prakse.

Pred evoluaciju treninga razmijenjeno je mišljenje i iskustva o dosadašnjoj praksi i mogučnosti građenja partnerskih odnosa sa institucijama vlasti te praktični rad na kreiranju plana kampanje i akcionog plana.

Prema izjavama učesnika treninga, nema sumnje da je trening bio koristan, učinkovit i svrsishodan, te je iniciran i dalje rad na edukaciji slijepih osoba kako bi bili u mogućnosti naoružani znanjem i tehničkim dostignućima aktivno učestvovati u izradi projekata i javnog zagovaranja na ostvarenju istih.

Senad Goralija

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

58,549FansLike
295FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti