20.5 C
Tešanj
Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Tešanj: Počinje nadzor potrošnje vode a inspekcija će pisati i kazne

Danas, 18.08.2021.godine, sa početkom u 12:30 u sali Općinskog vijeća održana je press konferencija na kojoj se govorilo o trenutnoj situaciji s vodosnabdjevanjem u općini Tešanj. Na press konferenciji medijima, ali i predstavnicima građana obratili su se Općinski načelnik Suad Huskić i direktor JP Rad Tešanj, Adnan Lihić.

O provedbi niza mjera, aktivnosti i projekata s ciljem kontinuiranog obezbjeđenja vodosnabdjevanja govorio je Adnan Lihić, te istakao kako su te mjere davale rezultate pune četiri godine.

„Posljednja zabilježena redukcija na području općine Tešanj bila je u julu- augustu 2017., i ovih dana se ponovo susrećemo s prvim i drugim stepenom redukcije. Od tada pa sve do jula 2021., povećao se broj korisnika u vodovodnom sistemu za otprilike 1.200 novih priključaka, fizička i pravna lica, ali, također, u tom periodu je pušten u funkciju i novi bunar koji je kapaciteta otprilike petnaest sekundnih litara, što je uvećalo naše vodoizvorišne kapacitete u Jelah-Polju za 30 posto.“

O problemu vodosnabdjevanja na prostoru općine Tešanj, prisutnima se obratio i Općinski načelnik Suad Huskić.

„U toku su građevinski radovi na obezbjeđivanju dodatnih količina vode.  Nije riječ o potpuno novom bunaru, nego je riječ, o takozvanom, prehranjivanju bunara, i novim količinama koje bi djelimično stabilizovale tekuću potrošnju. Očekujemo prve efekte već tokom ovog vikenda. Nadam se da ćemo pumpe pustiti danas ili sutra poslije podne i da će to djelimično stabilizovati samu potrošnju“, kazao je Huskić.

On je kazao i da su inspektori i inkasanti ispred komunalnog preduzeća JP RAD već na terenu, te su u nekih 50-ak slučajeva bili kod potrošača i provjeravali tekuću potrošnju.

„Imamo različite primjere povećanja potrošnje vode. Trenutno nećemo otkrivati takve primjere, ali, često je riječ o neracionalnoj potrošnji od 80 i više kubika po jednom domaćinstvu. U takvim slučajevima inspektori izdaju rješenja i naredbe. Trenutne mogućnosti i ono što je na raspolaganju inspektorima i što nismo do kraja primijenili, a počinjemo primjenjivati jesu novčane kazne od 300 do 1500 KM, novom Odlukom o vodovodu i kanalizaciji, koja je usvojena u ovoj godini. Zatim blok cijene koje su, također, u ovoj godini usvojene u Odluci o vodovodu i kanalizaciji za one koji imaju posebno neracionalnu potrošnju u odnosu na prosjeke potrošnje koje imaju u ranijem periodu. Primjenjuje se povećana cijena utrošene vode i imamo krajnju mjeru koju ćemo koristiti u određenim ekstremnim slučajevima, a to je isključenje korisnika“.

Na pitanje hoće li ove mjere donijeti racionalniju potrošnju na području općine Tešanj, odgovorio je općinski načelnik Suad Huskić.

„Ove mjere moraju provoditi inspekcijski organi i Komunalno preduzeće. To je teško procijeniti do kraja osim što će na terenu biti prisutni oni, bit će inkasanti, koji će provjeravati potrošnju. Mi smo na terenu pronašli bazene koji su vodu punili i mijenjali svakih nekoliko dana po četiri kubika, kao i ljude na terenu koji ne znaju kako su potrošili vodu, ekstremne primjere zalijevanja poljoprivrednih proizvoda iz vodovodnog sistema. Izdali smo početna upozorenja. Ja bih bio najsretniji da su ljudi reagovali i prije, a bit ću sretan da ne moramo izdavati kaznene naredbe, jer nije smisao, niti želja općine Tešanj inspektora niti Komunalnog preduzeća da bilo koga kazni. Nećemo biti bolji ako od nekoga naplatimo 1000 KM kazne, a svi drugi budu imali redukciju. Nadamo se da će korisnici shvatiti ovu odluku. Nažalost, sve do danas, provjeravao sam i u Komunalnom, a i nama od građana nije prijavljeno niti jedno nesavjeno korištenje vode, nismo dobili niti jednu zvaničnu prijavu za nesavjesno trošenje vode i ovo što radimo, radimo na osnovu podataka Komunalnog preduzeća o utrošenoj-potrošenoj vodi, na osnovu podataka i procjena do kojih mi možemo doći“, govori Huskić te dodaje:

„Zamolio bih i pozvao sve one koji su na vodovodnom sistemu da se zaista odgovorno ponašaju, jer od njihove odgovornosti zavisi i potrošnja kod drugih ljudi. A, svi oni koji imaju prijedloge gdje možemo štediti, konkretne primjere da neko neracionalno troši, neka prijave, a mi ćemo poslati inspektore“, zaključio je općinski načelnik Suad Huskić.

Aldina Zaimović/zosradio.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti