TEŠANJ USKORO DOBIJA NOVI CENTAR ZA DJECU I OMLADINU S POSEBNIM POTREBAMA

TEŠANJ USKORO DOBIJA NOVI CENTAR ZA DJECU I OMLADINU S POSEBNIM POTREBAMA

297
0
PODIJELI
U Tešnju bi uskoro trebao biti otvoren novi objekt Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama, a 35 korisnika, koji posjećuju Centar u nekoliko grupa, nakon pet godina dobit će adekvatan prostor za rad i boravak (Alma Arnautović - Anadolu Ajansı)

U Tešnju bi uskoro trebao biti otvoren novi objekt Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama, a 35 korisnika, koji posjećuju Centar u nekoliko grupa, nakon pet godina dobit će adekvatan prostor za rad i boravak, piše Anadolu Agency (AA).

Nedžmija Bekrić jedna je od korisnica koja se raduje svakom dolasku i druženju sa ostalim korisnicima.

“Radim sve što treba i pomažem svima. Ako pravimo radove za izložbu, pomažu nam nastavnik i nastavnica. Trenutno ukrašavamo i bojimo bojama koje volimo”, kazala je Bekrić.

Zbog prostorne ograničenosti, neki korisnici čekaju završetak radova i otvaranje novog objekta, kako bi se pridružili ostalima tokom boravka i rada u centru.

“Kada smo počeli raditi, prije pet godina, imali smo neadekvatne prostorije, ali smo se trudili da ovoj djeci obezbijedimo maksimalne uslove za rad. Prije četiri mjeseca zvanično je počela izgradnja dnevnog centra, a s tim ćemo dobiti veći broj prostorija i veći broj korisnika, jer već imamo neke korisnike koji čekaju, a koje ne možemo prihvatiti zbog trenutnih mogućnosti”, izjavio je Miralem Mulabdić, koordinator Dnevnog boravka za djecu i omladinu sa posebnim potrebama Tešanj.

Mulabdić je također dodao da se nakon petogodišnjeg neprekidnog rada očekuje da centar počne djelovati kao institucija, umjesto dosadašnjeg rada u okviru projekta.

“Naši korisnici su sva djeca i omladina koja su prošla određenu kategorizaciju u Centru za socijalni rad Tešanj, a njihova starosna dob je od rođenja do 28 godina. Od nula do šest godina su djeca kod koje se vrši rana intervencija i rana detekcija stanja. Imamo predškolsku grupu djece koja se pripremaju za školske aktivnosti, zatim grupu djece kojoj treba dodatni edukativni podsticaj za praćenje redovne nastave i veliku grupu onih koji su završili osnovnu školu, a nisu nastavili školovanje. Oni ovdje uz pomoć naših stručnjaka nastavljaju edukaciju i izražavaju svoju kreativnost”, objašnjava Mulabdić i dodaje da je gradnju centra u potpunosti finansirao Hajrudin Ahmetlić, direktor kompanije HIFA Petrol.

Gradnja centra koji će, ističe Mulabdić, u potpunosti biti prilagođen navedenoj kategoriji osoba košta 250.000 KM, a Općina Tešanj obezbijedila je neophodnu dokumentaciju.

Hayat.ba

NEMA KOMENTARA