9.5 C
Tešanj
Utorak, 23 Aprila, 2024

TEŠANJ: Vukovi sve češće napadaju ovce u selima ispod Crnog vrha

Iako napadi vukova na stada ovaca nisu rijetkost u BiH, stočare u našoj zemlji brine činjenica da se zbog nove zakonske regulative na odstrel i hajku na ovog predatora može zaboraviti. Vlasnici ovaca na obrnocima Crnog vrha kod Tešnja žive u strahu. Vukovi sve češće napadaju stada.

– Prije nekoliko noći napali su ovce sat iza ponoći. Za pet minuta stradale su dvije ovce. Sreća da smo bili budni inače bi šteta bila ogromna. Navečer spavamo uz torove i čuvamo stada od vukova rizikujući i svoje živote, kaže nam Sifeta Salkanović iz Raduše.

Senad Sinanović ovčar iz Dolca kaže da ne znaju šta više da rade.

– Ovce ne smijemo ostaviti vani. Moramo ih zatvarati na ovakvoj vrućini. Nije podnošljivo. Ovce udare dobijaju. Vukovi ulaze sve dublje u selo-priča nam Sinanović.

U Lovačkom društvu u Tešnju prate stanje u lovištu. Znali su, kažu da se vuk namnožio i da će biti problema. Poduzeti ne mogu ništa jer je vuk na tzv. evropskoj crvernoij listi zaštićenih vrsta, pa odstrel ni u kom slučaju nije dozvoljen.

-Također, i mi kao Društvo trpimo štetu na divljači od tih predatora koji su se, zbog tih zakonskih odredbi i zaštite u zadnjih nekoliko godina prenamnožili i mislim da će se, kada je Zakon u pitanju, pod hitno nešto morati mijenjati kako bi zaštitili i divljač i stoku-kazao nam je Hasan Handžić, glavni lovovodja LD „Kiseljak“, Tešanj.

Autor: M. Čabrić/Dnevni Avaz

.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti