14.7 C
Tešanj
Utorak, 16 Aprila, 2024

Tešanjci na tržište plasirali didaktičku igru za aktivan razvoj djece

U današnje vrijeme kada su internet i moderne tehnologije preuzele ulogu učitelja, zanimacija i igara za djecu, didaktičke edukativne igre bivaju zaboravljene. Sam značaj igre je danas često potcijenjen ili čak zaboravljen. Za djecu, to je osnovna potreba, baš kao i jelo, spavanje ili piće.

Naše društvo može biti ponosno jer još uvijek ima onih koji ne potcjenjuju značaj didaktičkih igara i prepoznaju njihovu važnost kroz rani rast i razvoj djeteta.

Kompanija Igraj Uči Rasti je pokrenuta sa ciljem da doprinese rješavnju ovakvih problema i sve većeg broja smetnji kod djece predškolskog i školskog uzrasta.

OD IDEJE DO BIZNISA

Direktor kompanije i suosnivač Armin Maglić, govorio je za poslovni portal Akta.ba o svom Startup-u a sad već registriranom uspješnom biznisu za proizvodnju igara i igračaka.

“Zajedno sa svojim prijateljem kroz istraživanje lokalnog tržišta shvatio sam da je zapravo sve manje igara koje imaju edukativni karakter. Kroz naše istraživanje posjetili smo roditelje, škole i vrtiće i uz razgovore, ankete i razne prototipe igara zajedno sa njima pokušali da shvatimo koji su problemi i izazovi vezani za razvoj djeteta i na neki način ih pomognemo ublažiti a u nekim slučajevima i u potpunosti ukloniti. Sada imamo konačan projekat i proizvod koji je proizašao iz potrebe djece i njihovih odgajatelja na što smo posebno ponosni. Sretni smo jer ova igra nije nametnuta od strane nekog skupog proizvođača igračaka, već je nastala kao potreba iz našeg društva za našu djecu. Ovo je naš prvi proizvod koji smo plasirali na tržište, urađen je kao set edukativnih karata koje djeci omogućavaju savladavanje različitih vještina, od prepoznavanja oblika, boja, slova sve do prvog pisanja riječi”, govori Maglić.

Igraj Uči Rasti d.o.o. je društveni biznis, proglašen kao jedan od najuspješnijih biznis planova, prvog biznis inkubatora Fondacije Mozaik, a koji doprinosi rješavanju ili ublažava problem nepravilnog razvoja djece, manjka stimulacije razvoja kognitivnih i intelektualnih sposobnosti u godinama ključnim za psihofizički razvoj, što direktno utiče na perspektivu društva i BiH.

90 EDUKATIVNIH KARATA POVEZANIH KROZ 5 ELEMENATA

Set Igraj Uči Rasti sastoji se od 90 karata koje su povezane kroz 5 elementa kao što su slova, brojevi, boje, geometrijski oblici i tijela i matematičke operacije. Svaki od elemenata se može koristiti samostalno ili u kombinaciji sa ostalim elementima od kreiranja riječi, matematičkih operacija pa do igranja različitih društvenih igara. Igra je rađena u ćiriličnoj i latiničnoj verziji, uz koju dolazi i priručnik za roditelje, odgajatelje i nastavnike koji žele spojiti igru i učenje. Namjenjena je za uzrast od 3 do 12 godina.

“Cilj nam je bio da kod djece stvorimo naviku učenja kroz igru. Da im pomognemo da u daljem nastavku njihovog rasta i razvoja lakše dolaze do znanja i vještina koje su im neophodne za život. Da se kroz naše edukativne igre stvori jedna nova mlada generacija pametnih, promišljenih ljudi koji će dalje graditi i raditi na razvoju našeg društva”, govori Maglić.

Igraj Uči Rasti je na 12. sajamu privrede u Tešanju potpisala i ugovor za najbolju poslovnu ideju mladih općine Tešanj u 2016. godini. Maglić kaže kako veliku podršku imaju od Općine Tešanj ali bez vještina koje im je pružio biznis inkubator Fondacije Mozaik, konačna ideja i produkt vjerovatno ne bi ugledali svjetlo dana i našli se na tržištu.

“Fondacija Mozaik nam je bila veliki vjetar u leđa za nastavak razvoja našeg biznis plana. Dala nam je mogućnost da usavršimo neka postojeća znanja ali i jedan novi skup vještina i znanja koja su nam pomogla da naša tada ideja na iscjepkanim papirima dobije konačnu formu jednog projekta i finaliziranja poslovne ideje. Značajnu podršku dobili smo i od Općine Tešanj koja nam je pomogla pri registraciji biznisa i troškovima kancelarijskog prostora u kojem se danas nalazimo” ,govori Maglić.

Ovo je prvi produkt ovog mladog tima koji u budućnosti planira raditi na razvoju i drugih edukativnih igara i igračaka.

Stručnjaci za razvoj djeteta slažu se da rano i raznovrsno igranje olakšava shvatanje jezika, čitanja i vještina pisanja. Znamo da su razigrana djeca zadovoljnija, bolje prilagođena, više su društvena i popularna kod svojih vršnjaka od onih koji se igraju manje.

I.M./AKTA.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti