21.1 C
Tešanj
Srijeda, 22 Maja, 2024

Tešanjska priča o Božijem davanju

Neki kažu da nafaka znači ljepota, milina i radost dok drugi kažu da je to sudbina. Ono što sa sigurnošću možemo reći jeste da svaki čovjek ima svoju nafaku i da ona često čeka čovjeka tamo gdje se i ne nada.

 

Piše: Almin Plančić

U Tešnju ovih dana pristižu razne mašine na nekoliko lokacija i otvara se pravo veliko radilište a sve u cilju izgradnje novog autoputa koji prolazi upravo kroz Tešanj.

Od lokalnog stanovništva duž čitave trase država je otkupila zemljišta po značajno dobroj cijeni po građane posebno uzmu li se u obzir trase koje prolaze kroz šume, neobradiva zemljišta i slično.

S tim u vezi, želim da vam prenesem jednu istinitu priču a koja je svakako za ibreta.

Jedna porodica koja je nekada prije još dijelila svoje zemljište jednom od članova porodice a u njegovom odsustvu dodijeliše neobradivu i skroz zabačenu parcelu, dunjalučkim očima gledano “ nizašta”. Obzirom da on fizički nije bio prisutan na raspodjeli a i najmlađi član porodice je, prihvatio je šta mu pripalo, silom prilika.

Parcela je godinama stajala jer, nije baš bila za neku posebnu namjenu.

Upravo kada se odlučivalo o trasi autoputa, Allahovom voljom, trasa je prolazila baš preko parcele koju je on, godinama unazad dobio a nizašta mu nije služila. Da ibret bude veći ni kroz jednu drugu parcelu od svih podijeljenih, trasa autoputa ne prolazi, samo kroz njegovu.

Dobio je za navedeno dovoljno novca da kupi dva, tri stana u centru grada, novo auta, itd..

Za ibreta je da, kada Allah nešto hoće, ne postoji insan na dunjaluku koji to može da promijeni i da umanji našu nafaku na ovom, prolaznom svijetu.

La ilahe illallah!

Povezane vijesti

Najnovije vijesti