21.3 C
Tešanj
Srijeda, 29 Maja, 2024

Tešanjska rokenrol logika: Nije bitno da li si gej, crnac, Srbin, reper purger, vegetarijanac ili vanzemaljac – samo donesi pare i investiraj!

Piše: Hajrudin REDŽOVIĆ

Kada razmišljamo o rokenrol zvijezdama, padaju nam na pamet Mick Jagger, Freddie Mercury i Elvis Presley. Ali ako želite vidjeti prave rokenrol zvijezde u akciji, dođite u Tešanj. Ovdje biznismeni nisu samo uspješni, oni su – rokenrol. Da, tešanjski biznismeni su regionalne rokenrol zvijezde, balkanske. I, nije to zbog frizura, kožnih jakni ili gitarističkih rifova (iako bi sigurno sjajno izgledali s njima), već zbog načina na koji vode svoje poslove i žive svoje živote.

Izudin Ahmetlić: “Mick Jagger s kalkulatorom”

Izudin Ahmetlić, vlasnik HIFA-OIL-a, je poput Mick Jaggera, ali s kalkulatorom u ruci. Umjesto da razbija gitare na pozornici, on razbija sve predrasude o tome kako bi jedan biznismen trebao izgledati i ponašati se. Ahmetlić ima taj isti šarm i harizmu, ali umjesto pjesama, on stvara poslovne hitove. Njegova formula je jednostavna: “Work hard, play hard”. Ali umjesto razuzdanih zabava, njegovo igranje se sastoji od sastanaka u pola šest ujutro i osvajanja novih tržišta. Promet njegovih 17 kompanija u 11 zemalja premašio je milijardu, a Forbes ga dobro poznaje. Ko treba razbijati hotel kada možeš razbiti tržište?

Senad Brka: “Freddie Mercury s Excel tablicom”

A šta reći o Senadu Brki, tom čovjeku koji izgleda kao da bi mogao otpjevati “We Are the Champions” na bilo kojem poslovnoj konferenciji? Senad ne treba bijele čarape i zlatni lanac da bi bio zvijezda. Njegov stil je više “šarmantni tata” nego “opaki frajer”, ali njegova prisutnost je jednako moćna kao i Mercuryjeva na pozornici. Senadov glas se ne čuje kroz mikrofon, već kroz pametne strateške odluke i neustrašive poteze koje vuče u Udruženju privrednika “Biznis-centar” Jelah – Tešanj. Siva eminencija tešanjskog Sajma privrede. Ako bi Tešanj imao svoj Queen, Senad bi bio njihov Freddie, ali s Excel tablicom umjesto klavira.

Ramiz Artuković: “Bruce Springsteen u svijetu inženjeringa”

Ramiz Artuković, osnivač ARS Inox-a, je poput Bruce Springsteena, samo što umjesto gitare drži zavarivački aparat. Njegova firma radi kao dobro uštimovan rock bend, a proizvodi su im kao hitovi koji se ponavljaju na top listama. Mušterije iz Njemačke naručuju njegove ograde koje se mjere u kilometrima, haj’mo još jedanput: u kilometrima! Ramiz je izgradio svoje carstvo s istom strašću kojom Springsteen pjeva o američkom snu. Samo što je Ramizov san smješten u Tešnju, a ne u New Jerseyu. I umjesto “Born to Run”, Ramiz bi mogao napisati “Born to Weld”.

Suljo Ibrahimović: “David Bowie industrije namještaja”

Suljo Ibrahimović, vlasnik tvornice namještaja od masivnog drveta SIHOLZ, je kao David Bowie, uvijek inovativan i korak ispred vremena. Njegova firma proizvodi namještaj koji nije samo funkcionalan, već i umjetničko djelo. Suljo ne nosi šarene kostime, ali njegovi proizvodi sjaje jednako kao i Bowiejeva scenska prisutnost. Njegov namještaj je poput Bowiejevih pjesama – elegantan, sofisticiran i nezaboravan. Kada kupite komad namještaja iz SIHOLZ-a, to nije samo namještaj, to je dio umjetničke vizije. To je doživljaj. Zato je njegov namještaj tražio Parlament Kraljevine Danske, Ramzan Kadirov i Edin Džeko.

Damir Numić: “Eddie Van Halen brzih dostava”

Damir Numić, vlasnik kompanije “Green Light”, je kao Eddie Van Halen, ali umjesto gitare, njegovo oružje su brzi kombiji. Ustvari, tako je počeo, a danas već prelazi na dronove.  Njegova kompanija je sinonim za brze i pouzdane dostave širom Balkana. Damir je postao milioner sa samo 27 godina, a njegova flota od 120 novih vozila prelazi milione kilometara mjesečno. Njegov ritam je nevjerovatan, a svaki dostavljeni paket je kao još jedan uspješan solo na gitari. Damir je prava rokenrol zvijezda među biznismenima. Njegov će se slogan u budućnosti zvati: “Ne avion, ne kamion, ne kombi, ne dron – svemirski brod!”

Kemal Hadžić: “Elvis Presley sa dizalicom”

Kemal Hadžić, vlasnik GlobalPrometa, mogao bi biti poznat kao “Elvis sa dizalicom”. Kemal je znao da je rokenrol način razmišljanja, a ne samo muzički žanr. Nije mu bilo dovoljno raditi za nekoga drugog; želio je stvoriti nešto svoje. I tako je nastala ideja o Globalprometu. Umjesto da zadrma kukovima, Kemal je odlučio zadrmati tržište iznajmljivanja dizalica i automobila. Zamislite! Čovjek istražio tržište i pronašao nišu u kojoj može svirati za deset puta veće pare nego kada je radio za drugoga! Njegove dizalice se protežu u nebo, a ima ih svakakvih. Samo nebo je granica. Sačekajte samo pet godina, pa ćete vidjeti sa kolikim orkestrom Kemal rukovodi!

Fadil Ćostović: “Majstor svjetskog roka”

Fadil Ćostović , genije koji stoji iza brenda „Artisan“, pravi je rockstar biznisa – i ne, ne pričamo o grupama koje prodaju stadione, već o drvenim kreacijama koje prodaju na svim kontinentima. Kad bi se od prodaje „Artisana“ mogao napraviti koncert, svaki bi bio rasprodan!

Zamislite samo: uveze sirovinu orahovog drveta iz SAD-a, pretvori je u dizajnirani namještaj i vrati u Ameriku po cijeni od koje se zavrti u glavi. Ne, ne prodaje jeftinu radnu snagu – prodaje umjetnost! Ako želite naučiti kako, sjednite s njim na kafu  – ali ponesite fanfare jer ovaj čovjek zna kako napraviti show.

Da su vam rekli da će jedan Bosanac opremiti Hermesove i Louis Vuittonove dućane, Starbucks kafiće i setove holivudskih filmova, vjerojatno biste rekli da sanjaju. Ali Fadil Ćostović nije sanjar, on je rock zvijezda biznisa koja svoje snove  ostvaruje svakodnevno. Njegov “Artisan” čak oprema setove holivudskih filmova kao što je „Angel Has Fallen“ s Gerardom Butlerom i Morganom Freemanom.

“Koncert svakog dana”

Tešanjski biznismeni žive svoje živote kao da su na neprestanoj turneji. Njihove kompanije su stadioni, njihovi sastanci su koncerti, a svaki poslovni uspjeh je novi hit. Njihov radni dan počinje u svitanje i završava u ponoć, a svaka minuta je ispunjena adrenalinom. Oni su ljudi koji umjesto gitarama, sviraju sa Excel tablicama, umjesto bubnjevima, udaraju po poslovnim planovima, a umjesto publike, imaju svoje radnike i partnere koji ih bodre.

Nije bitno ni ako si gej – dobrodošao!

Ali nemojte misliti da je biti tešanjski biznismen lako. To je posao za prave rokenrol zvijezde – za one koji su spremni raditi kao da je svaki dan ponedjeljak, ali živjeti kao da je svaki dan subota. Jer, kao što je jednom rekao jedan mudar tešanjski biznismen: “Nemoguće je moguće, samo malo duže traje.”

Dakle, dragi čitatelji, ako želite vidjeti prave rokenrol zvijezde u akciji, dođite u Tešanj. Ovdje su biznismeni koji znaju kako se svira pravi poslovni rokenrol. I zapamtite, sve će vam biti oprošteno: i to što ste crnac, Kinez, Srbin, reper, panker, purger, ateist, protestant, vegetarijanac ili vanzemaljac. Čak i ako ste gej – samo donesi pare i investiraj. Jer u Tešnju, biznis je univerzalni jezik. Rock on!

(Ovaj je tekst urednica u izdavačkoj kući izbacila iz knjige LUKAVI BIZNIS, “jer se radi o naučnoj fantastici”.)

Povezane vijesti

Najnovije vijesti