28.2 C
Tešanj
Petak, 19 Jula, 2024

Tešanjska tvornica čarapa Socksmaster 3 ulaže u BiH novih milion eura

Italijanska kompanija Socksmaker 3, prvi proizvođač čarapa u BiH, uz investiciju od milion eura odlučila je napustiti Kinu i usredotočiti se na našu zemlju, rečeno je prilikom nedavne posjete ambasadora Republike Italije u BiH Ruggera Corriasa italijanskim proizvodnim pogonima u općinama Usora, Tešanj i Doboj Jug.

Tim povodom, načelnica Općine Doboj Jug Jasminka Begić posjetila tešanjsku tvornicu čarapa ‘Socksmaster3’ čiji su vlasnici Italijani.

U razgovoru sa direktorom Fabiom Nobisem upoznala se sa višegodišnjim radom ove renomirane tvornice.

Radi se o tvornici koja upošljava osamdeset radnika, od čega je samo 19 muškaraca. Firma je stoprocentno izvozno orjentisana i isporučuje plasman svojih proizvoda za sve zemlje Evropske unije.

Fabio Nobis je načelnicu upoznao sa tehnologijom rada tvornice u kojoj je instalisano 105 visokosofisticiranih mašina sa najsavremenijom tehnologijom (CMC) koje na dnevnoj proizvedu 18.000 pari čarapa.

S obzirom da će Socksmaker3 u Tešnju nastaviti sa proširenjem djelatnosti u vrijednosti od oko milion eura pri čemu će zaposliti novih 50 radnika, menadžment firme je spreman na instalisanje svojih kapaciteta i na područja susjednih općina kao što su Usora i Doboj Jug.

Kako navode iz ove općine, nedavna posjeta italijanskog ambasadora ovim općinama je dala pozitivan signal.

Načelnica Begić uskoro očekuje posjetu i direktora Fabia Nobisa Doboj Jugu gdje će imati priliku da se upozna o stanju privrede na području ove općine, te o slobodnim privrednim objektima koji bi zadovoljile kriterije ‘Socksmastera3’ kako bi eventualno i u Doboj Jugu počela proizvodnja asortimana ove tvornice.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti