12 C
Tešanj
Srijeda, 29 Maja, 2024

Tešanjski AS Group Jelah ulaže u Fruteks u Čeliću

Gigant koji je imao izuzetan značaj za kompletnu regiju, a koji već 16 godina nije u funkciji, konačno bi mogao početi sa radom. Imovina koja se nalazi u krugu ove fabrike u stečaju procijenjena je na oko 158.000 KM.
– S obzirom da ta imovine čini nedjeljivu cjelinu fabrike, a Općina Čelić je u cjelosti pokrenula sveukupne aktivnsoti na revitalizaciji, bilo bi neozbiljno da se Općina Čelić ne pojavi kao kupac. S tom namjerom općina Čelić će preuzeti imovinu, kako bi sačuvala cjelinu fabrike i kako bi sa budućim investitorom što je moguće prije revitalizirala ovu fabriku, kazao je načelnik Čelića Sead Muminović.
Prijedlog o davanju saglasnosti općinskom načelniku Seadu Muminoviću za izdvajanje budžetskih sredstava za kupovinu ove imovine jednoglasno je prihvaćen. Zadatak Općine Čelić u proteklom periodu bio je da osigura oko tri miliona KM, koji bi pokrili sva dugovanja. Uvjet za investitora bio je da zadrži djelatnost i revitalizira fabriku, što podrazumijeva pokretanje proizvodnje, razvijanje kooperativne mreže i stavljanje u funkciju pogona za otkup i preradu.
– Na radost svih nas javila se respektabilna domaća firma (AS Group Jelah, op. priređivača) koja je iskazala interes za pokretanje proizvodnje u Fruteksu, kaže Alija Halilović, predsjedavajući Općinskog vijeća Čelić.
Pokretanjem proizvodnje direktno bi bilo zaposleno oko 100 radnika, dok je indirektni broj je mnogo veći. Istovremeno, proizvođači bi imali organizovan otkup, zagarantovan plasman i sigurnu zaradu.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti