19 C
Tešanj
Nedjelja, 14 Aprila, 2024

Tešanjski privrednici ulaze u biznis s proizvodnjom struje sunčevom energijom

Snažan ekonomski razvoj na području općine Tešanj, koji je prošle godine obilježio privredni razvoj Zeničko-dobojskog kantona, u ovoj i u narednih nekoliko godina mogao bi biti zaokružen proizvodnjom električne energije iz obnovljivih prirodnih resursa ili proizvodnjom struje sunčevom energijom.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije objavilo je obavještenje za javnost u kojem se stavlja na uvid devet novih zahtjeva za izdavanje energetskih dozvola za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih proizvodnih postrojenja, od kojih je čak pet s područja ZDK-a.

Osim četiri kompanije “Kopiko“ iz Živinica, “Piksel“ iz Cazina, “Izgradnja Tojaga“ iz Mostara i “Bljesak“ iz Čitluka, zahtjeve za izdavanje energetske dozvole za izgradnju solarnih fotonaponskih elektrana podnijelo je i pet tešanjskih kompanija “Hifa – Benz”, “Tik Jelah”, “Inter Tešanj”, “Kalim-Profil” i “Kalim Tešanj”.

Sve navedene kompanije su priložile potrebnu dokumentaciju u skladu s propisanom procedurom i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je prihvatilo njihove zahtjeve kao potpune.

Ukoliko ne bude nekih većih problema, gradnja pet novih solarnih fotonaponskih elektrana na području ZDK-a, elektrana “HB 10-1” predviđene godišnje proizvodnje 10,7 MWh, najveće planirane elektrane “Tik 1” s proizvodnjom od 153,1 MWh, elektrane “Inter In 23-1” godišnje proizvodnje 24,3 MWh, i dvije elektrane “Kalim K23-1” i “Kalim K23-2” svaka s godišnjom proizvodnjom od 24,4 MWh, trebale bi da nakon probne proizvodnje daju godišnje čak 236,9 MWh “ekološki čiste struje”.

Ovih pet novih energetskih postrojenja bit će od velikog značaja i kao ogledni primjeri investiranja u projekte proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, energije koja je s ekološkog stanovišta čista i u skladu s posljednjim evropskim normama standarda.

Autor: Fena

Povezane vijesti:
EURO-POWER Tešanj dobio dozvolu za snabdijevanje električnom energijom
Solarna fotonaponska elektrana u Usori

Povezane vijesti

Najnovije vijesti