13.4 C
Tešanj
Nedjelja, 19 Maja, 2024

Tešanjski Romeo i Julija

Slažući neke rukopise naiđem na tekst na pet stranica Momčila Spasojevića „Tajna Šarlotinog groba“.

Pročitah tekst ponovo, nakon nešto više od tri godine. Tekst govori o nesretnoj ljubavi Ferid-bega Azabagića, sina reisul-uleme Mehmeda, zamjenika kotarskog predstojnika i supruge Ivana Savića kotarskog predstojnika u Tešnju koja se zvala Draginja (po Spasojeviću dala je sebi ime Šarlota). Tajna ljubav je otkrivena i ostala je tajna kako su zajedno umrli. Odem do Opće biblioteke da vidim ima li tamo nešto više zapisano o ovom događaju. Odem do Opće biblioteke i tamo nađem „Tešanj i okolica kroz prahistoriju i historiju-studije, rasprave, članci-prilozi za bibliografiju“ Mustafe Ćemana  u kome  prenosi informaciju iz lista „Bošnjak“ Sarajevo XIII/1903 53.3 sa komentarom:

          Sin Mehmeda Teufika Azabagića reisul-eme iz Sarajeva. Bečki student. Rješenjem Carske kancelarije u Beču bio je postavljen za konzula u Skadru, ali na intervenciju roditelja imenovan je kotarskim namjesnikom, odnosno zamjenikom kotarskog predstojnika iz Tešnja Ivana pl. Savića. Kotarski predstojnik Savić je imao veoma lijepu ženu koja se zaljubila u Ferid-bega, pa kada se otkrila ljubav na intervenciju je bio premješten iz Tešnja. Da ga ne izgubi pozvala ga je da zajedno proslave rastanak, ali su našli oboje mrtve. Pretpostavlja se po nekim da ga je otrovala, a po drugima da su se otrovalai, jer im je rastanak teško pao.

Sahranjeni su oboje u Tešnju. Ferid-beg u muslimanskom groblju Obješenica, desno od Muse Ćazima Ćatića groba, adruga u pravoslavnom groblju u Tešnju, gdje im se grobovi i sada nalaze. Trebalo bi mladi da povedu računa o ovim grobovima tešanjskog Romea i Julije, koji su se volili da im je lakše pala smrt nego rastanak. Vidi o tome Smail Terzić Tešanjski Romeo i Julija.

U istim prilozima za bibliografiju piše da je u Večernjim novinama VII/1970, 24 6-7 objavljen tekst Smaila Terzića „Legenda o jednoj ljubavi Romeo i Julija iz Tešnja“.

“Najprije bilo kazano da nema džennaze, ulema rekla da se neće klanjati džennaza samoubici. Otac mu se vratio  (Ferid-begu), nije prisustvovao džennazi iako je bio došao do Tešanjke..ali onda sve riješio Ademaga. Imate li vi dokaz, pismo, da se sam odlučio ubiti ili ga je neko otrovao? Nezapamćena kiša padala, i sprovod i džennaza bili isti dan.”

Husein Galijašević/Tešanj.net

Povezane vijesti

Najnovije vijesti