27.5 C
Tešanj
Utorak, 18 Juna, 2024

Tesanjski sir poljoprivredne zadruge iz Jelaha

Opća poljoprivredna zadruga Zlatna kap Jelah, danas je u prisustvu mnogobrojnih zvanica i gostiju upriličila svečano otvorenje renovirane Sirane u svom objektu.

Radi se o projektu koji je finansiran od strane USAID-a/Sida Farma programa. Renoviranu Siranu su, svečanim presijecanjem vrpce otvorili direktor USAID-a u BiH David J Barth, Općinski načelnik Suad Huskić i direktor Zlatne kapi Maid Smajić, koji su se, ovom prilikom prigodnim govorom i obratili.

Ovo je dobar primjer za cijelu BiH – domaći proizvod svjetskog kvaliteta. Sretan sam da smo vam omogućili podršku, kazao je direktor USAID-a u BiH, David J Barth.

U ime građana općine Tešanj i moje ime želim zahvaliti USAID-u za dugogodišnju saradnju i podršku na području općine Tešanj. Nadam se da ćemo i u narednom periodu uspješno sarađivati na obostrano zadovoljstvo, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Zlatna kap trenutno zapošljava četiri stalna i tri sezonska radnika, te vršimo otkup mlijeka od 120 malih proizvođača. Specijaliziran smo za proizvodnju tvrdih i mekih sireva poznatih pod nazivom Tešanjski sir, kazao je direktor Zlatne kapi Maid Smajić.

Zlatna kap godišnje prerađuje 400.000 litara mlijeka i prodaje oko 40 tona raznih sireva. Nakon svečanog otvorenja, gosti su imali priliku obići renovirane prostorije i probati različite sireve koje proizvodi Zlatna kap.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti