21.3 C
Tešanj
Srijeda, 29 Maja, 2024

Tešanjski željezničari i u osmoj deceniji salijeću žene

Dvojica željezničara, Čedomić Tešić (78) iz dobojskog sela Osječani, (bivši mašinovođa, o.a.) danas živi sa pristojnom njemačkom penzijom i Mevludin Brković (58) iz Tešnja, mašinovoća u željeznicama Federacije BiH, na gračaničkim Termama su evo dvanaest godina. Dođu kad god mogu, rekreiraju se, druše se, pričama se vrate u zlatno vrijeme nekadašnjih željeznica bivše Jugoslavije.

– Uh, jest to bilo dobro vrijeme za nas željezničare. Željezničke stanice i čekaocine su bile krcate putnika, krcati su bili vagoni, putovalo se i bilo veselo. Doboj je bio najveća raskrsnica u BiH, odavde se vozovi išli na sve strane svijeta. Kad nam dadoše do vazimo „Olimpik“, pa „Bosna-ekspres“ bili smo hadžij-počinje priču sa puno emocija stariji Čedomir.

U porodici Nurković iz Tešnja, nastavlja se tradicija rada na željeznici. Najstariji Abdul-Ganija je bio mašinovođa, nastavio je njegov sin Mevludin, pa unuk.

–Ne znam šta bi rekao na ovo danas što se zove željeznica. Klaparaju dva vagona, u njima pet-šest putnika i to je sve.A prije, ko je od nas mašinovođa bio veći „baja“, kada sirena cikne, a iz vagona se začuje pjesme. Danas je drugo vrijeme-sa gorčinom konstatuje Nurković. I on je godinama na Termama u Gračanici. Kad god ugrabi dva-tri sata skokne do Gračanice, iskupa se, odmori, susretne stare drugare, pa se ispričaju.

Njegov drug Čedo, je opet druga priča i druga fela. Dok je bio mlađi, bio je veliki golman, branio u klubovima u BiH, ali i u Njemačkoj. Prozvali su ga „Mačak“, jer je od stative do stative paradirajući, letio kao mačka. Znao je pisati slavnom golmanu Sepu Majeru: „Sepe, šalji opremu“ i dobijao je. Danas, kada je slobodan čovjek i kada je ušao u osmu deceniju, žene su mu postale opsesija, salijeću ga, tepaju mu „Mače moje“.

– Prvo me pitaju „Jel’ Mače, kolika ti je ta njemačka penzija“, pa onda „Mače, koji automobil voziš“, pa „Kolika je kuća Mače“ i tako to. Misle one „Mače naivno“. Bio sam zaljubljen u jednu, iz okoline Lukavca, bila je ka Vera Matović, ali „Mače joj nije moglo nadavati koliko je tražila, pa sve puklo u paramparčad. Sada sam,na Termama obnovio jednu staru vezu- priča Čedomir Tešić-Mačak od Doboja.

Autor: H. ČALIĆ/Dnevni Avaz

Povezane vijesti

Najnovije vijesti