7.8 C
Tešanj
Srijeda, 21 Februara, 2024

Teslić: Upozorenje za obilne padavine

U skladu sa javnim obavještenjem Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske upozoravaju se stanovnici opštine Teslić da će u periodu od 15-16. juna 2023. godine (četvrtak i petak) cijelu regiju zahvatiti do sada najobilnije padavine, koje mogu izazvati poplave, bujice i klizišta. Najveće padavine se očekuju od četvrtka (15.06) ujutru do petka popodne (16.06).

Za razliku od obilnih padavina u prethodnom periodu koju se bile pljuskovitog karaktera i nisu bile ravnomjerno raspoređene, u pomenutom periodu se očekuju obilnije i dugotrajne padavine, a imajući u vidu da je zbog čestih i obilnih padavina u prethodnom periodu tlo prezasićeno vlagom, postoji još veći rizik od bujičnih poplava.

U skladu sa hidrometorološkom situacijom Opštinski štab za vanredne situacije obavezao je sve nadležne službe – Profesionalnu vatrogasno-spasilačku jedinica (PVSJ), Odsjek za civilnu zaštitu sa dežurnom mehanizacijom, KP „Komunalac“, PKD „Rad“ Teslić da budu u stanju najveće pripravnosti.

Nadležne službe su zadužene da kontinuirano vrše vizuelna opažanja stanja vodotoka u smislu postojanja fizičkih prepreka u istim, koje bi mogle uzrokovati stvaranje vještačkih brana i akumulacija, te podatke o stanju i pojavama blagovremeno dostavljaju nadležnim službama, a isto se preporučuje savjetima mjesnih zajednica i stanovnicima opštine Teslić potencijalno ugroženim od bujičnih poplava.

Odsjek za civilnu zaštitu zadužen je da predsjednicima Mjesnih zajednica koje su potencijalno ugrožene od mogućih poplava obezbijedi određen broj vreća za pijesak i potrebne količine pijeska.

Obavještavaju se građani da podatke o stanju i pojavama koje bi mogle imati negativan uticaj po ljude i materijalna dobra prijave na dežurni telefon 053/410- 870 ili 123 (Profesionalna vatrogasno-spasilačka jedinica Teslić).

Opštinskom štabu za vanredne situacije na jutrošnjem zasjedanju podnesena je informacija od nadležnih službi o dinamici procjene štete i saniranju posljedica poplava na infrastrukturnim i stambenim objektima na području Vlajića, Gomjenice, Jasenove, Brezne, Slatine, Ruževića, Rankovića, Osivice, Vitkovaca, Žarkovine, Vrela i Mladikovina.

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti