Tešnjak upravlja Boeingom 747

Tešnjak upravlja Boeingom 747

19065
0
PODIJELI

Još kao dječak, Emir Jabandžić maštao je da jednog dana postane pilot. U realizaciju plana krenuo još kao petogodišnji dječačić, kada je počeo smišljati načine ne bi li poletio, pa je i kućni frižider znao biti uzletište za skok s kišobranom.

 Nekoliko godina kasnije otkrio je i ljubav prema harmonici, ali je u holandskom izbjeglištvu tek ostvario san, postao je – pilot.

– Mnogi su mislili da je muzika moja budućnost. Kada sam imao 15 godina, jedan poznati profesor nudio mi je odlazak u Rusiju na daljnje usavršavanje. Ipak, moj cilj je bio pilotska kabina – kaže Jabandžić.

Mladi Tešnjak roditeljima Enveru i Sabiri životni plan iznio je u Holandiji u trinaestoj godini.

– Mislili su da će me proći, a familija u BiH stalno je govorila: “Prizemlji se, dijete drago.” Malkice me to demotiviralo, ali nisam odustajao – priča Emir.

Sa 18 godina otišao je na informativni dan škole za pilote koju je organizirala aviokompanija KLM. Potom i na testove inteligencije, psihološke analize, letenje, motoriku, razgovor s komisijom i medicinski pregled. Bistri Bosanac prošao je sve testove i 2007. godine dobio prvo zaposlenje.

– Skoro šest godina upravljam “boeingom 747” na interkontinentalnim letovima, pa vrlo često iz kabine gledam Los Angeles, New York, Cikago, Hong Kong, Peking, Shangaj, Južnu Afriku… Posao smatram izazovnim, jer se u svakom trenutku mora sve držati pod kontrolom – kaže Jabandžić, koji živi u Amsterdamu, ali Tešanj smatra najljepšom čaršijom na svijetu.

Dnevni Avaz/Jelah.info

 

NEMA KOMENTARA