18.1 C
Tešanj
Nedjelja, 21 Jula, 2024

Tigrasti komarci koji prenose denga groznicu prisutni i u BiH: U ovom području ih ima najviše

Invazivna vrsta komaraca udomaćila se u 13 zemalja EU, a stručnjaci povezuju njihovu prisutnost s porastom denga groznice u Europi. Klimatske promjene stvaraju povoljne uvjete za širenje tigrastih komaraca, priopćio je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti. O denga groznici od koje strahuje čitava Evropa za N1 je govorio Mirza Palo, stručni saradnik u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) – Ured u Bosni i Hercegovini.

Palo pojašnjava na početku razgovora da je denga groznica virusno oboljenje koje nastupa u vidu groznice, sa simptomima koji uključuju temperaturu, mučninu, povraćanje, bol u mišićima i kostima. Ova bolest nije tipična za Europu i javlja se često u zemljama Južne Amerike, Subsaharske Afrike i Jugoistočne Azije, ali zbog klimatskih promjena i pomjeranja perioda toplih dana imamo i pomjeranje različitih vrsta komaraca, koji prenose denga virus na ljude, tako da sad imamo problem širom našeg kontinenta, pojašnjava.

Imamo li zabilježenih slučajeva u regionu i Bosni i Hercegovini?

Predstavnik SZO Ureda u BiH ističe kako u BiH nije bilo zvanično potvrđenih slučajeva, a da u Europi situaciju s ovim virusom prati Europski centar za kontrolu bolesti. Ističe kako je u peiodu od deset godina do 2021. u Europi zabilježeno 70-ak slučajeva, a samo 2022. godine je zabilježen isti broj slučajeva denga groznice, dok je 2023. taj broj porastao na oko 150, zahvaljujući tigrastom komarcu koji se “udomaćio” u 13 zemalja Europe.

Tigrasti komarac u BiH prisutan uz rijeku Savu

Palo naglašava da zdravstvene institucije i sistem u BiH kroz SZO prate dešavanja u Europi i svijetu, tako da su laboratorije u zemlji opremljene i kadrom i kapacitetima da detektuju denga groznicu u slučaju njene ojave.

Govoreći detaljnije o simptomima i prenošenju denga groznice, ističe kako isključivo komarci prenose bolest.

“80 posto slučajeva denga groznice prođe bez simptoma, oni koji imaju simptome imaju simptome kao kod tipične gripe. Kreće sa nekoliko dana nakon inkubacije, a oboljenje prenose isključivo komarci – tigrasti i neki drugi, čovjek ne može da prenese na čovjeka. Osobe zaražene u područjima gdje je tigrasti komarac domaći mogu donijeti, ali ne mogu prenijeti bolest na drugu osobu”, ističe i dodaje:

“Tigrasti komarci u BiH prisutni su naročito u području uz rijeku Savu, uz granicu s Hrvatskom, i to je zabrinjavajuće”.

Najbolja prevencija bolesti je korištenje repelenata, mreža, te kontrola otpadnih voda i otpada općenito gdje se zadržava voda i stvaraju uslovi za širenje komaraca.

Kao što je slučaj kod denga groznice, slično je i kod legionele nedavno detektovane u Hrvatskoj –  starije osobe i djeca su najrizičnije kategorije, a broj smrtnih slučajeva je nizak i radi se obično o imunokompromitovanim osobama.

Komentirajući prisustvo legionele u Hrvatskoj, koja je registrovala i smrtne slučajeve, Palo pojašnjava da se radi o bakterijskom oboljenju koje se širi kroz vodokanalizacione mreže, gdje se stvaraju aerosoli, i da kao kod komaraca taj problem se tiče kontrole otpadnih voda i sistema, što nije u domenu zdravstva, te je pitanje opšteg dobra, ali je istovremeno dobro i za kontrolu bolesti.

U BiH nije bilo zvanično zabilježenih slučajeva, iako je najbolje o tome kontaktirati zdravstvene vlasti.

Izvor: N1

Povezane vijesti

Najnovije vijesti