21.1 C
Tešanj
Srijeda, 22 Maja, 2024

TOP 5 divljih jestivih biljaka koje beremo u proljeće

Proljeće donosi obilje biljaka koje možemo iskoristiti za pripremu ukusnih jela. Jestive divlje biljke su važan izvor hranjivih i korisnih materija koje će okrijepiti organizam poslije zime.

Njihova prednost je što su lako dostupne, ali ih treba brati daleko od saobraćajnica i bilo kakvih onečišćenja. Najbolje je da berbu obavite što dalje u prirodnoj sredini. Prilikom berbe morate biti potpuno sigurni da prepoznajete biljke i da li zakonska regulativa dozvoljava branje i sakupljanje određene vrste. Ne uništavajte cijelu biljku, omogućite im da nastave dalje rasti.

Top pet divljih jestivih biljaka

Kopriva/Urtica dioica je svima dobro poznata i omiljenija proljetna namirnica. Bogata je željezom, krijepi i čisti organizam od otrova. Beru se mladi, sočni listovi koji ne žare.

Kao namirnica u kuhinji je svestrana. Alternativa je upotrebi špinata i blitve. Od nje se pripremaju supe i razna variva, pite, jela s jajima, pohuje se. Od nje se pravi ukusan čips, ljekovit čaj, čak i pivo. Kada se svježe ubrani listovi blanširaju, prokuhaju, gube moć žarenja. Ne zaboravite rukavice kada pođete u berbu.

Maslačak/Taraxacum officinale je svima poznata jestiva vrsta. Beru se mladi listovi koji se mogu koristiti svježi u salatama ili u raznim jelima gdje se termički obrađuju. Veoma su cijenjena zamjena za mlado zelje. Korijen se koristi kao zamjena za kafu ili u receptima gdje se koristi korjenasto povrće. Berbu listova i vađenje korijena obavite prije cvjetanja. Cvjetovi su mu također ukusni i koriste se u salatama.

Divlji bijeli luk, medvjeđi luk ili srijemuš Allium ursinum je šumska divlja i veoma ljekovita biljka (naslovna fotografija, op.ur.). Prepoznaje se po intenzivnom mirisu na bijel luk, ali ga često zamjene s otrovnim đurđevkom Convallaria majalis.

Beru se mladi listovi koji se stavljaju u salate, a li se od njih pripremaju pesto, juhe, variva, pite, fil za punjena peciva. Često se kombinuje s jajima i sirom.

Japanski dvornik/Reynoutria japonica je veoma invazivna vrsta. Od kako je unijet brzo se raširio. Raste izuzetno brzo, 3 cm dnevno. Jak je kompetitor, odnosno potiskuje druge biljke sa staništa i brzo se šiti. Može da probije beton.

Međutim, njegovi mladi izdanci koji izgledaju poput špargle, su odlična zamjena za rabarbaru. Praktično je može zamijeniti u svim receptima u kojima se koristi. Mogu se jesti sirovi ili kuhani. Od njega se priprema ukusan džem, a u kombinaciji sa đumbirom dodaje se u votku.

Bokvice ili trputac/Plantago major i Plantago lanceolata su korovske biljke koje lako prepoznajemo. Listovi se mogu koristiti tokom cijele godine, a ne sami u proljeće. Međutim, u proljeće su najmekši i najsočniji i to je najbolji trenutak da u njima uživate. Mlade listove možemo dodati u salate, a odlična su zamjena za kupus i kelj.

Pored ovih biljaka ne zaboravite divlje šparoge, listove kiselice, mrtvu koprivu, mišjakinju i brojne druge vrste koje ne samo da su ukusne već doprinose vašem zdravlju, piše Agro klub. 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti