5.3 C
Tešanj
Petak, 19 Aprila, 2024

Top lista plaća u ZDK

„Dnevni avaz“ iz svojih izvora došao je u posjed dokumenta Porezne uprave FBiH, Kantonalnog ureda Zenica, koji sadrži listu „top 100“ oporezovanih primanja tokom 12 mjeseci prošle  godine u Zeničko – dobojskom kantonu. 

Kako nam je pojasnio naš izvor, stavke koje su uvrštene na listu su isključivo oporezovani prihodi, dakle plaće i druga oporezovana primanja, ali ne i topli obroci, naknade za prijevoz, dnevnice, pa su  ovi iznosi znatno veći. Ipak, neki se odnose i na više različitih prihoda i djelatnosti iste osobe tokom prošle godine.

 

– Bitno je istaći da su ovo podaci iz ZDK, a moguće je da ove osobe primaju naknade u privatnim ili ustanovama van ZDK, koji nisu ovdje obuhvaćeni. Najzanimljivije je da je na listi „top 100“ čak 55 osoba iz zdravstvenih ustanova, i to uglavnom lokalnih domova zdravlja, gdje je očigledna anarhija, jer većina direktora domova zdravlja ima plaće veće od ministrice zdravstva, pa i premijera – kaže naš sagovornik. 

Listu predvodi izvjesna Elvedina Manso iz olovske škole „Musa Ćazim Ćatić“, sa godišnjim primanjem od 143.488 KM, ali se ona tu našla po posve drugim prihodima, a ne kao profesor ekonomske grupe predmeta u matičnoj školi.

 

– Radim kao sudski vještak i certificirani računovođa, a uskoro i kao ovlašteni stečajni upravnik. Primanja koja su uredno prijavljena i oporezovana su „daleko od škole“ u kojoj primam ispod 900 KM – kazala nam je Manso. 

Prvih deset

Listu direktora zdravstvenih ustanova predvode Emir Čabrić i Halid Muhić, direktori domova zdravlja u Doboj Jugu i Zavidovići, koji mjesečno inkasiraju sedam do osam hiljada KM. Slijedi ih sa oko 5.500 KM mjesečno profesor sa Univerziteta Zenica (UNZE) Šefket Goletić, koji je bio prozivan i ranijih godina, kad je UNZE objelodanio enormne honorare pojedinih svojih profesora.

 

 

Faksimil dijela liste Porezne uprave, Kantonalnog ureda Zenica

 

Među prvih deset su i ljekari Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) Salih Skomorac i Tarik Kapidžić, predsjednik Privredne komore ZDK Šefkija Botonjić, pomoćnik načelnika Kaknja Fadil Merdić (također dodatno i sudski vještak), dok je od administrativaca tu Željka Marković Sekulić, direktorica Službe za zajedničke poslove u Vladi ZDK, te ljekari i visokopozicionirni službenici nekoliko kantonalnih institucija…

Povezane vijesti

Najnovije vijesti