27.5 C
Tešanj
Utorak, 18 Juna, 2024

Trebaju li građani BiH izaći na proteste zbog porasta cijena?

Porast cijena svih životnih potrepština, nikada veća ekonomska kriza u Svijetu, te svakodnevna potreba za preživljavanjem doveli su i do nikada većeg nezadovoljstva stanovništva.

Ogorčenosti, patnje i na kraju, protesta i nemira na ulicama. Dok stanovništvo nekoliko zemalja Svijeta na ulicama traži prava, u Bosni i Hercegovini, očito su svi preokupirani formiranjem Vlasti nakon izbora.

Ili pak, ne vjeruju da protesti u BiH mogu bilo šta promijeniti.

Građani nekoliko bh. gradova u junu su izašli na proteste zbog povećanja cijena osnovnih životnih potrepština. Tražili smanjenje cijena, one još više porasle. Očekivali povećanje plata, sada čekaju da vide da li će Nacrt zakona o minimalnoj plati biti usvojen. I to vjerovatno, ne za sve. Akcize trebali ukinuti, no pojedinci otkazali sjednicu Doma naroda. Ukoliko napravimo poređenje, sa dosadašnjim protestima u našoj zemlji, činjenica je da ništa na ulicama nije riješeno, ili pak vrlo malo.

– Smatram je problem ko pokreće proteste u BiH i što se svaki proces politizuje i što  svaki protest određene političke strukture koriste za prikupljanje ličnih političkih poena. To ljudi prepoznaju i kažu: Zašto mi da idemo u službu neke  politike, rekao je Vladimir Vasić, sociolog.

Nemoćni a u drugu ruku nezadovoljni građani smatraju da protestima, samo gube vrijeme. Iako podržavaju svaki vid borbe za vlastita prava, mnogi ne žele da se upuste u tu borbu, zbog toga je odziv i na dosadašnjim protestima oskudan, dodaje Vasić.

Ekonomisti su i ranije upozoravali, da je nadolazeća zima veliki izazov kako za BiH, region, tako i za ostatak Svijeta. Mnogi prognoziraju kako je ovo kraj Evrope. Rusija je zavrnula pipu, Evropa kaže pronašla alternativu, ali očito i dalje je nedovoljno. BiH pak sve ovo vrijeme bez kriznog plana i bez jasne strategije. Što je možda i razlog tišine građana.

– Na prvom mjestu svi su građani sada zabavljeni ko će formirati kolaciju i kakvi su rezultati izbora. Davno sam ja digla ruke da bi moglo doći za krajnje opravdane stvari kao što je standard građana, da bi tu moglo biti protesta. Vidite da građani ionako ropću, tiho stenju, bune se na ulici ili negdje ali organizovanog protesta nema niti ja vidim tu snagu koja bi mogla to da organizuje, izjavila je Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka.

Svetlana Cenić zaključuje kako trenutno ukoliko protesti i budu organizovani, neće imati rezultat. Ništa se kaže ne može riješiti preko noći, no to smo upravo vidjeli na ključnim sjednicama o kojima se trebalo raspravljati o ključnim ekonomskim problemima, no na stolu je bilo sve drugo. Građani trpe.

Iako u većini slučajeva protesti završe kao da nisu ni održani, činjenica je da je prije nekoliko mjeseci glas građana ispred OHR-a polučio rezultat. Ni protesti glasne opozicije u Banja Luci nisu zanemareni, CIK je ponovo otvorio kutije i počeo brojanje. Sociolog Vladimir Vasić, stava je da ako je protest razlog da izađemo na ulice, onda ne bismo trebali ni silaziti s ulica, piše Okanal.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti