13.5 C
Tešanj
Subota, 2 Marta, 2024

Trend zastupljen u mnogim evropskim zemljama: U BiH i očevi koriste pravo na porodiljsko odsustvo

U zemljama Evrope već je ustaljena praksa da očevi imaju pravo na porodiljsko odsustvo. S druge strane, u našoj zemlji mnogi očevi i ne znaju da im zakon omogućava da budu uz svoje dijete u prvim mjesecima života i tako omoguće svojoj supruzi da nastavi karijeru.

Stvar dogovora

Naime, Zakon o radu u Federaciji BiH i RS-u omogućava roditeljima da se dogovore ko će koristiti pravo na porodiljsko odsustvo.

– Odredbom člana 62. Zakona o radu FBiH propisano je pravo na porodiljsko odsustvo, na način da navedeno pravo prvenstveno pripada ženi, majci djeteta, u trajanju od godinu, s tim da porodiljsko odsustvo može koristiti i radnik, otac djeteta – kazali su za “Avaz” iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Objašnjavaju da, prema spomenutom zakonu, majka djeteta mora koristiti porodiljsko odsustvo najkraće 42 dana, nakon čega to isto pravo može iskoristiti i otac, ako se roditelji tako dogovore.

Dodaju kako u FBiH očevi ovo pravo mogu koristiti prije isteka 42 dana od dana porođaja u slučaju smrti majke ili ako majka napusti dijete.

Izdata rješenja

U Zakonu o radu RS definirano je da se roditelji mogu sporazumjeti da pravo na porodiljsko odsustvo koje je započela majka, nakon isteka 60 dana od dana rođenja djeteta, može nastaviti koristiti zaposleni otac.

Sanja Todorović, uime Fonda za dječiju zaštitu RS, kazala je kako je u toku 2021. godine u entitetu RS doneseno 29 rješenja za očeve koji mogu koristiti porodiljsko odsustvo.

– Riječ je o 0,69 posto od ukupno 4.228 izdatih rješenja za 2021. godinu. U periodu od januara do kraja juna doneseno je 20 rješenja za očeve koji mogu koristiti porodiljsko odsustvo, što čini 0,97 posto od ukupno 2.055 izdatih rješenja – rekla nam je Todorović.

Naknada plaće

U slučaju kada radnik iz FBiH, odnosno otac djeteta, koristi pravo na porodiljsko odsustvo, on ima pravo na naknadu plaće. Radi se o zakonima iz oblasti socijalne zaštite koji su doneseni na kantonalnom nivou, a kojima su uređeni način ostvarivanja i visina naknade za vrijeme porodiljskog odsustva, objasnili su iz Federalnog ministarstva rada i socijalne zaštite, piše Avaz.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti