0.3 C
Tešanj
Nedjelja, 29 Januara, 2023
spot_img

Tuzlanka Dunja Aksentijević izabrana u Odbor Velike Britanije za kardiovaskularna istraživanja

Tuzlanka, doktorica i profesorica Dunja Aksentijevic Ricciarelli izabrana je u Odbor prestižnog Britanskog društva za kardiovaskularna istraživanja (BSCR).

BSCR je nacionalni forum za diskusiju o aktuelnim pitanjima u istraživanju kardiovaskularnih bolesti. Poslovima BSCR-a upravlja izabrani odbor kliničkih i nekliničkih kardiovaskularnih naučnika, čija je misija da promoviše naučnu razmjenu i umrežavanje kardiovaskularnih naučnika u svim fazama karijere.

Uspješna nominacija i izbor uslijedili su nakon sastanka Britanskog društva za kardiovaskularna istraživanja/British Cardiac Society (Mančester, jun 2022.), gdje je Aksentijević pozvana da održi predavanje na temu „Intracelularna elevacija natrijuma i metaboličko remodeliranje u srčanoj hipertrofiji“.

Aksentijević rođena i odrasla u Tuzli, gdje je nakon srednje škole krenula na put u Veliku Britaniju radi daljeg školovanja. Doktorirala je na Univerzitetu Hull. Provela je skoro 10 godina na Univerzitetu u Oksfordu kao istraživač i predavač prije nego što je skoro 8 godina provela na Kings koledžu u Londonu kao akademik. Zatim je prešla na Univerzitet Queen Mary gdje je dalje napredovala u karijeri i dala ogroman doprinos. Na ovoj instituciji postala je dio istraživačkog instituta William Harvey koji provodi vodeća svjetska istraživanja u oblastima kardiovaskularnih, endokrinih i upalnih znanosti.

Osim svega gore navedenog, Dunja je nevjerovatna osoba koja aktivno sarađuje sa Bosnom i Hercegovinom prenoseći svoje znanje, piše NAP.

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

58,401FansLike
288FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti