15.4 C
Tešanj
Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

Tuzlanski pilsner: Društveni eksperiment sa pivopijama

Može li vas neka priča uvjeriti do te mjere da posumnjate kako u vlastita čula, tako i u kvalitetu proizvoda? Mnogi bi odmah odgovorili kako je to nemoguće, ali eksperimenti pokazuju suprotno.

Jedan takav, nedavno je sprovela Pivara Tuzla, u želji da provjeri da li istinski ljubitelji piva mogu prepoznati stari dobri Tuzlanski pilsner, pokazalo se da mogu. Žestoki kritičari i prave pivopije su pozvani da probaju i testiraju recept Tuzlanskog pilsnera u koji je „uliveno“ više od 130 godina iskustva. Za samo šest dana, pozivu se odazvalo više od 1.000 pivopija iz cijele Bosne i Hercegovine, a njih 25 koji su imali istančana nepca i višegodišnje iskustvo u ispijanju različitih vrsta piva dobili su priliku da probaju Tuzlanski pilsner. U videu pogledajte kako je testiranje izgledalo:

 

Prije degustacije, učesnici eksperimenta su bili upoznati sa urbanom legendom koja kaže da postoji stari Pilsner koji se ne može porediti ni sa jednim drugim. Vrlo brzo nakon degustacije uslijedili su komentari poput: „Ovo je drugo pivo“, „dosta je bolje“, „super okus, idealan miris“. Na kraju su se svi složili kako bi radije kupili ovo pivo rađeno po staroj recepturi, nego neko drugo. 

“Rezultati ovog eksperimenta su potvrdili kvalitet Pilsnera, najstarijeg brenda naše pivare

Milionskim investicijama smo poboljšali proces proizvodnje Tuzlanskog pilsnera. Recept smo razvili vodeći se znanjem da dobro pivo čini fina ravnoteža njegovih sastojaka. Proizvodnja je ostala potpuno prirodna, kakva je oduvijek i bila.“, pojasnio je Fahrudin Salihović, direktor Pivare Tuzla.

Učesnici ovog društvenog eksperimenta osim što su se dobro zabavili i nasmijali shvativši da piju isto pivo o kojem su imali različito mišljenje prije i tokom eksperimenta, zaključili su poput Elme M. iz Sarajeva da je u konačnici „Pilsner ljubav“, dok je Damir Č. iz Tuzle shvatio da moć sugestije ima veliki uticaj na ljudsko mišljenje. Cilj eksperimenta je bio da pokaže kako je kvalitet mnogo bolji od imidža ili u slučaju Pivare Tuzla i Pilsnera kvalitet je konstanta, a imidž prolazan.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti