29 C
Tešanj
Petak, 12 Jula, 2024

U BiH nema slučajeva ptičjeg gripa

U Bosni i Hercegovini za sada nije prijavljen nijedan slučaj ptičjeg gripa, ali živinari kažu da su zaštitu na farmama i u svim firmama koje se bave živinarskom proizvodnjom digli na viši nivo, jer je ovo oboljenje potvrđeno u Srbiji i Hrvatskoj.

Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS, koji je ujedno i direktor preduzeća “Agreks” iz Donjeg Žabara, kazao je da prate dešavanja kako u Evropi, tako i u regionu.

“Opasnost uvijek postoji, ali trenutno nemamo zabilježenih slučajeva ptičjeg gripa u BiH”, kaže Miličić i dodaje da je njegova kompanija, ali i sve ostale farme koje se ozbiljno bave ovim poslom, preduzela mjere zaštite čim su se pojavile informacije o prvim slučajevima zaraze.

“U organizovanim farmama koje su potpuno zatvorenog tipa nemoguć je kontakt sa divljim pticama, koje su glavni prenosioci ptičjeg gripa. Time smo odmah tu prvu i najveću opasnost za prenošenje zaraze anulirali. Naravno, uz postojanje i poštovanje svih zoohigijenskih mjera, mi dodatno zatvaramo sve naše farme, gdje u ovakvim situacijama zabranjujemo i onemogućavamo dolazak bilo kakvih posjetilaca, čime naše objekte u kojima se proizvode jaja držimo maksimalno obezbijeđenim”, pojašnjava Miličić.

Prema njegovim riječima, ono što brine živinare jeste pojava zaraze u Hrvatskoj, koja nije daleko od BiH, i ističe da je BiH zabranila uvoz i prevoz živine iz onih područja u kojima je registrovan ptičji grip.

Edin Jabandžić, direktor preduzeća “Madi” iz Tešnja, kazao je da su se slučajevi zaraze ptičjim gripom već pojavili u komšiluku, te da su živinari, ali i nadležne institucije, pojačali nadzor.

“Mi radimo sve, odnosno poduzimamo sve mjere zaštite da ne dođe do zaraze na našem području, zato se nadamo da će ovakvo stanje ostati”, zaključuje Jabandžić, koji je i predsjednik Koordinacionog odbora peradara i živinara BiH.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kazali su da u ovoj godini u Srpskoj nije bilo potvrđenih pozitivnih slučajeva ptičjeg gripa, kao ni sumnje na ovu bolest.

“Posljednji slučaj ptičje influence bio je potvrđen kod divljih ptica 2021. godine na području opštine Gradiška”, kazali su iz ovog ministarstva.

Dodaju da su propisali mjere sprečavanja pojave i širenja ptičjeg gripa, imajući u vidu da se bolest pojavila na području Brodsko-posavske županije u Hrvatskoj, a jedna od njih je popis komercijalnih farmi živine.

“Ovu mjeru treba sprovesti do petka, i to u derventskom mjestu Trstenci i srbačkim mjestima Vlaknica, Brusnik, Kobaš, Seferovci, Nova Ves i Korovi. Ugroženim područjem određen je krug od najmanje 10 kilometara od žarišta na lokaciji u hrvatskom mjestu Oriovac, u kome je potvrđeno prisustvo ptičjeg gripa i ono obuhvata naseljena mjesta Trstenci, grad Derventa i Vlaknica, Brusnik, Kobaš, Seferovci, Nova Ves i Korovi, opština Srbac”, kazali su iz nadležnog ministarstva.

Influenca ptica je virusna bolest divljih ptica i domaće peradi. Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i ćurke, dok se kod pataka i gusaka razvijaju blagi simptomi bolesti.

Divlje ptice koje žive uz vodu prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znake oboljenja, te predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad, pišu Nezavisne novine.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti