5.3 C
Tešanj
Nedjelja, 21 Aprila, 2024

U BiH povećan broj oboljelih od gripe, infektolozi upozoravaju na pogoršanje epidemiološke situacije

Broj respiratornih infekcija u Bosni i Hercegovini je u stalnom porastu, a sve više je i oboljelih od gripe.

U Republici Srpskoj je za samo sedam dana registrovano više od 6 hiljada zaraženih respiratornim infekcijama, od kojih oko dvije hiljade oboljelih od gripe.

Infektolozi upozoravaju da se krajem mjeseca može očekivati pogoršanje epidemiološke situacije i pojava kraken soja koronavirusa i u našoj zemlji.

U domovima zdravlja širom Bosne i Hercegovine sve više je pacijenata sa respiratornim tegobama i simptomima prehlade i gripa. Uglavnom se žale na kašalj, otežano disanje, povišenu temperaturu, bol u grlu, curenje nosa.

Doktori kažu da su praznična okupljanja dovela da pojačanog širenja infekcija, što nije iznenađenje, jer smo okruženi sa više od 200 virusa. Ljekaru se, kažu, treba javiti ako simptomi potraju duže od 7 dana. Do tada uzimati antipiretike i dovoljno tečnosti.

– Nikako na svoju ruku ne uključivati antibiotike, jer stvaramo multirezistentne sojeve bakterije i nastavljamo veliku borbu sa takvim sojevima i ne ostavljamo izbor liječenju komplikacija – ističe Gordana Savin, specijalista porodične medicine.

Za sada se većina respiratornih oboljenja liječi ambulantno. Vrlo mali procenat je hospitalizovanih pacijenata. Za razliku od kovida, kod težih slučajeva javljaju se visoke temperature i jednostrana upala pluća.

– Kovid je davao u startu obostrane upale pluća. Grip obično daje jednostranu, ljudi imaju temperaturu 38-39, ali nemaju slabost, malaksalost, bolove u kostima i mišićima kao što obično grip daje, jer imamo u opticaju grip A i B – navodi infektolog Aleksandra Radojičić.

– Mi očekujemo proširenje, pogotovo Kovida-19 ako dođe kraken i pogoršanje moglo bi biti krajem mjeseca i početkom februara i do tad se trebamo pridržavati mjera distance i nositi masku, naročito u zdravstvenim ustanovama – naglašava Ednan Drljević, šef Infektivnog odjela Opšte bolnice Sarajevo.

Među oboljelim sve više je i djece mlađeg vrtićkog uzrasta. Pedijatri kažu da jednom mjesečno roditelji mogu očekivati probleme sa prehladom, dok djeca ne steknu imunitet.

– Do treće godine nemaju razvijen imunološki sitem. Do tada očekujemo povećan broj repiratornih infekcija, tako da 10 do 12 puta godišnje djeca vrtićkog uzrasta imaju neku od respiratornih infekcija – pojašnjava Gordana Banduka, specijalista pedijatar.

Dobra vijest je da oboljeli rijetko završe na bolničkom liječenju. Doktori poručuju da građani ne treba da strahuju od simptoma, ali da i dalje budu oprezni i da se vakcinišu, prenosi Zenit. 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti