22 C
Tešanj
Petak, 24 Maja, 2024

U državi u kojoj građani jedva krpe kraj s krajem, dženaze i sahrane su itekako visoke

Hiljade maraka potrebne su za sahranu, ukop ili dženazu u Bosni i Hercegovini. Iako cijene u mnogim sferama divljaju, to nije slučaj s pokopnim uslugama, koje nisu porasle u odnosu na ranije.

Ipak, u državi u kojoj građani jedva krpe kraj s krajem cijene su itekako visoke.
Siguran posao

Čuvena je replika iz filma „Maratonci trče počasni krug“: „Sve može da propadne, da nestane, samo je smrt siguran posao.“ A kako od mizerne penzije ili plaće, uz sve svakodnevne troškove, ostaviti još nešto „sa strane“, to najbolje znaju Bosanci i Hercegovci.

Cijene se razlikuju od grobnog mjesta, lokacije ukopa, pa sve do vjerskog obreda za koji se porodica preminulog opredijeli piše Avaz

Godišnja naknada za grobno mjesto u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću „Pokop“ Sarajevo košta 8,50 KM, a ukop na groblju Vlakovo 4.680 KM ukoliko preminula osoba nema rezervirano grobno mjesto, bez obzira na vjersku pripadnost. Kada je mjesto rezervirano, cijena je drastično manja – 1.170 KM.

Ovo su cifre koje se odnose na sami ukop, bez vjerskog dijela obreda. Međutim, u zavisnosti od groblja, variraju i cijene, a prema našim informacijama, one idu preko 6.000 KM.

Pokopna društva „Bakije“ i „Jedileri“ uglavnom su zadužena za ukop muslimana.

Kako su nam rekli iz „Bakija“, oko 800 maraka košta dženaza. Kompletan tehnički dio spada u tu cijenu. Ostalo je vjerski, poput hodža, gasuljenja, učenja tevhida, a to Islamska zajednica BiH osigurava – kazali su nam iz „Bakija“.

Iz Pokopnog društva „Jedileri“ kažu da na sarajevskom groblju Vlakovo dženaza, s uslugama „Pokopa“, ako preminula osoba nije član, košta 1.000 KM.
Mnogo faktora

– A ako je neko drugo mezarje u pitanju, onda osnovna tehnička usluga s prijevozom na nivou KS košta oko 650 KM. U pokopnu opremu spadaju tabut, nasloni, bašluci, ćefini, izrada smrtovnica, objava u novinama i na internetu, korištenje gasulhane, sapuni, mirisi, sve što treba onima koji pokojnika opremaju za vjerski dio – rekli su iz PD „Jedileri“.

Tuzla je već u deficitu s grobnim mjestima, koja se najčešće nalaze po brdima, zbog čega se radi na izgradnji gradskog grobljana ravnoj površini.

– Sve zavisi šta porodica izabere. Ide li pokojna osoba u tabut ili sanduk, je li katolička, pravoslavna ili ateistička sahrana, zavisi i od sanduka koji porodica odabere, oni se kreću od 250 do 2.500 KM. Hoće li na gradsko ili neko drugo groblje ili mezarje, mnoštvo tih faktora utječe na cijenu dženaze i sahrane. Ali osnovna cijena je oko 700 KM s minimalnim troškovima. Tu se ne ubrajaju grobno mjesto i kopanje – rečeno nam je iz JKP „Komemorativni centar“ Tuzla.

Dodali su da cijena grobnih mjesta na gradskom groblju iznosi 300 KM, plus PDV.

– Dozvola za gradnju spomenika je 100 KM, plus PDV, dakle, oko 470 KM. Što se tiče okolnih mezarja, tu grobna mjesta koštaju i po nekoliko hiljada maraka. Kao grad smo deficitarni s grobnim mjestima, uglavnom su po brdima, ali se radi na izgradnji gradskog groblja na ravnoj površini – rekli su nam.
Kovčeg do 1.000 KM

Iz Gradskog groblja Mostar pojasnili su nam da se cijena sahrane kreće oko 1.000 KM, a na nju utječe izbor sanduka kod pravoslavaca i katolika, odnosno tabuta kod muslimana.

– Ukop košta 500, a iskop 150 KM. Kovčezi od 310 do 1.000 KM, a tabuti su 150 KM. Kada su u pitanju grobnice, za jednu osobu košta 1.500 KM, a dvostruka 3.000 KM, dok grobnica na sprat za dvoje iznosi 2.800 KM. Prodajemo opremu za vjerski ukop za sve konfesije, a IZ organizira obredno kupanje i obred klanjanja dženaze – kazali su nam iz Gradskog groblja Mostar.

Visina članarine u IZ iznosi 60 KM na godišnjem nivou i važi za bračne drugove i djecu do punoljetstva, a u zavisnosti od godina članstva, određuje se cijena vjerskog dijela dženaze.

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti